VAKTIJA ZA 2022. GODINU ZA BiH

Recepti

“Teriyaki” piletina

Podijeli ovaj sadržaj

Original japanska teriyaki marinada je soja sos, secer i mirin (vrsta japanske rakije, poput sake). Tradicionalno se koristi samo riba.

Ja koristim jednu od sjevernoamerickih varijanti (neka mjesavina SAD, japanskog i koreanskog utjecaja). Za 3-4 veca komada piletine, najbolje tamno meso).

100 ml so sosa, 3 kasike meda, dumbir, bijeli luk, cili papricice (moze i prah).

Sve pomjesati, staviti u tavu dok ne pocne kljucati, zatim smanjiti na najnizu temp i kuhati do zeljene gustine. Bitno je da se pretjerano ne ukuha i postane gorko (ne kao katran vec da ostane dosta tecno, a ljepljivo).

Meso marinirati u pripremljenom sosu, od 1-2 sata ili do 12 sati.

Meso izvaditi na stranu, a marinadu ugrijati pa smanjiti ponovo na najnizu temp i lagano ukuhati (razrijediti vodom ili zgusnuti brasnom ili gustinom dok ne dobijete zeljenu kolicinu i gustocu).

Sos mozete i iznova napraviti ako vam ne odgovara da koristite onaj u kome je bilo sirovo meso. Ja mariniram u polovini pripremljenog sosa a pola ostavim za preljev nakon kuhanja mesa.

Marinirano meso se przi i preljeva gotovim sosom tokom kuhanja. Druga bolja varijanta je da se meso spremi na grill tavi ili rostilju, a zatim prelije ostatkom gotovog sosa.

Sluziti uz rizu i povrce (gljive, brokule, itd)