Zanimljivosti o mlijeku

Jedna krava da oko 46.000 čaša mlijeka godišnje.

– Kakav će ukus imati mlijeko i koliko će ga krava proizvesti, zavisi od toga šta jede. Ako jede samo travu, dat će 50 čaša na dan, a ako je njezin meni mješovit, dat će 100 čaša na dan.
– U New Yorku 1998. Ashrita Furman, balansirajući s bocom mlijeka na glavi (pritom je nije smio razbiti), uspio je preći 130,3 kilometra za 23 sata i 35 minuta, a njegov rekord zasluženo je upisan u Guinnessovu knjigu rekorda.
– Mlijeko i mliječni proizvodi imaju dva super sastojka koji nam pomažu da nam kosa bude ljepša, nokti čvršći, a kosti jače: kalcij i vitamin D.
– Jedna od najpopularnijih poslastica u svijetu, sladoled, kojem je jedan od najvažnijih sastojaka mlijeko, nastao je u 16. vijeku u Italiji, a recept je s istoka donio Marko Polo.
– Grupa američkih naučnika utvrdila je da je čokoladno mlijeko jedan od najdjelotvornijih napitaka za oporavak od fizičkih napora.
– Pripremanjem mliječnih proizvoda bavili su se još stari Sumerani. Oko 3000. godine prije Krista znali su za zgrušavanje mlijeka i pravili su neke vrste sira i jogurta.
– Zidovi edinburških dvoraca u Škotskoj premazuju se mješavinom ukiseljenog mlijeka i narandžine kore kako na njih ne bi prijanjali grafiti.
– Tek rođeno mladunče kita dnevno popije toliko mlijeka da bi se tom količinom mogle napuniti više od 2.000 bočica za bebe.
– U indijskoj mitologiji svojet je stvoren iz okeana od mlijeka kojeg su miješali bogovi.
– Zapaženo je da krave koje slušaju muziku daju više mlijeka.
– Zašto je mlijeko bijelo, a krave jedu zelenu travu? Glavni  uzrok bijele boje mlijeka je protein koji se zove kazein i čini oko 80 do 90 posto ukupnog udjela proteina u njemu!
– Igrači nogometnog kluba Barcelona jednu su svoju pobjedu slavili polijevajući se mlijekom – u mliječnom su tulumu sudjelovale i vjerne navijačice.

Pri preuzimanju teksta/sadržaja sa web stranice iftarskimeni.com dužni ste navesti izvor i staviti link na izvorni sadržaj!