VAKTIJA ZA 2022. GODINU ZA BiH

Nekategorisano

Zašto jesti voće za doručak?

Podijeli ovaj sadržaj

Sasvim je sigurno da svi volimo voće i da ga rado jedemo. Međutim, možete li zamisliti da jedete isključivo voće od ranog jutra do popodneva? A to je, tvrde nutricionisti, jako zdravo. Pa pokušajte jesti svježe voće od ranog jutra i vratite organizam u top formu.

ZAŠTO NATAŠTE?

Voće se lakše probavlja kada se u organizam unosi na prazan stomak. Ukoliko za doručak uzmete recimo mufin i jabuku, mufin će spriječiti da jabuka dospije direktno u crijevni trakt i na taj će se način ovo veoma zdravo voće predugo zadržati u stomaku i crijevima. To dovodi do fermentacije i raspadanja voća u crijevnom traktu što uzrokuje nadutost i gasove. Kada jabuku ili neko drugo voće jedete posebno, ona će neometano proći kroz probavni sistem u organizmu i tako otpočeti proces njegove detoksikacije. Sve je više eksperata za ishranu koji preporučuju isključivo voće za doručak i eventualnu užinu do ručka. U tom periodu jetra vrijedno obavlja svoju funkciju čisteći organizam od toksina. Samo konzumiranje voća sve do ručka omogućava organizmu da apsorbuje nutrijente iz voća. Jedan sta prije ručka nemojte unositi voće u organizam.

PROČITAJTE I:   Srcolika torta od jagoda

 

A KOJE VOĆE?

Ukoliko dan započnete s voćem, podarit ćete organizmu mnogo više energije, jer se neće iscrpljivati pojačanim radom probavnog trakta. Podsjetit ćemo vas na još jedno izuzetno svojstvo voća. Naime, voće sadrži 80 procenata vode, što je jedan od ključnih faktora za skidanje suvišnih kilograma. Visoko – energetsko voće u koje spadaju jabuke, banane, kruške i borovnice će vam pružiti osjećaj sitosti. Voće sa visokim sadržajem vode, kao što je lubenica ima jednak efekat. Stoga se može reći da je konzumiranje različitih vrsta voća veoma učinkovito.

PROČITAJTE I:   Kolačići od cjelovite pšenice i zobenih pahuljica sa čokoladnim komadićima

 

ŠTA JE SA SOKOVIMA?

Zapitat ćete se šta je sa voćnim sokovima? Konzumiranje voćnih sokova je jednostavniji način unošenja voća u organizam, te je stoga veliki broj onih koji ga uglavnom unose na ovaj način. Međutim, to ipak treba činiti povremena, jer cijeđenjem sokova ostajemo uskraćeni korisnih nutrijenata koji se nalaze u kori voća. Svakako nastojte uvijek sami pripremati voćne sokove. Kupovni voćni sokovi uglavnom nisu svježi i tokom pripreme gube vitalne enzime. Pored toga, sadrže šećer i konzervanse koje svakakotreba izbjegavati, pogotovo za doručak. Voće koje ćete jesti za doručak mora biti u što je moguće prirodnijoj i čistijoj formi. Izbjegavajte kuhano ili pečeno voće. Isto tako ni sušeno voće, kao što su sušene smokve, datule, grožđice ili komadići sušenog manga ne mogu se podvesti pod svježe voće.

PROČITAJTE I:   Mornarski kolač

 

REZULTATI – NA KOŽI

Rezultate voćnih doručaka primijetit ćete prvenstveno na koži koja će zablistati i izgledati svježe i preporođeno. Unošenje u organizam svježeg voća na početku dana zasigurno će usporiti proces starenja i svesti na minimum rizik obolijevanja od različitih bolesti.