Nekategorisano

Pravilno ostavljanje namirnica – ZAMRZAVANJE

Kada govorimo o nutritivnim vrijednostima, zamrzavanje je najbolji način da zadržite nutritivne vijednosti svježih namirnica. Zamrzavanje hrane je jednostavno, a najveća greška koju možete učiniti je da ne držite zamrzivač na propisnoj temperaturi. Otvaranje i zatvaranje vrata zamrzivača može uzrokovati promjene u temperaturi. Kupite nekoliko plastičnih zdjela različite veličine kako biste što bolje iskoritili prostor. Nabavite i plastične kese za zamrzavanje, a bilo bi dobro da na svaku kesu ili zdjelu stavite i datum zamrzavanja kako biste se lakše snašli.

Neke namirnice bolje podnose zamrzavanje od drugih. Neke ćete morati blanširati. Postupak blanširanja je jednostavan i podrazumjeva termičku obradu namirnica kako bi se očuvao kvalitet. Voće i povrće koje namjeravate blanširati, uronite u kipuću vodu i tako držite 2-3 minute. Nakon toga ga uronite u hladnu vodu, ocijeditie i osušite. Vodite računa da namirnice koje zamrzavate moraju biti svježe i neoštećene.
Voće
Najednostavnije ćete zamrznuti sve vrste bobičastog voća, kao što su maline i kupine, čak i jagode, samo ih prije toga dobro operite i osušite. Poredajte ih na papir za pečenje i stavite u led. Kada se dovoljno stvrdnu, stavite ih u kesu. Ovo će spriječiti da se zalijepe, a prije pripreme ih nije potrebno odmrzavati. Ako želite zalediti višnje, prethodno im uklonite koštice. Breskve i nektarine trebate blanširati jer im kora postaje gruba kada se zalede. Jabuke možete zalediti ako ih prije toga narežete na kriške i pospete askorbinskom kiselinom (Vitamin C) koja će spriječiti da jabuke postanu smeđe.
Zamrznuto voće gubi texturu koju je imalo, tako da je najbolje da ga upotrijebite u određenim receptima.
Možete zaleđiti i voćne sokove, pogotovo ako ih pravite sa malim udjelom šećera. Naspite ih u plastične flaše (oatavite malo mjesta jer se tečnost širi kad se ledi, pa da ne bi popucala flaša) i zaledite.
Povrće
Povrće kao što su grašak, patlidžani, tikvice, mrkva i boranija  je najbolje blanširati i izrezati na jednake dijelove prije zaleđivanja. Ovako spremljeno povrće nije potrebno odmrzavati prije kuhanja. Blitvu blanširajte, ohladite i spremite u kese. Špinat blanširajte kao i blitvu te ga ustinite i spremite u kockice  kako bi priprema bila jednostavnija. Cvjetaču i brokulu podijelite na cvatove, blanširajte, ohladite i zaledite. Paprike možete spremiti tako što ćete ih nasjeckati ili samo izvaditi sjeme. Paprike je najbolje spremiti u duple kese, kako njihov miris ne bi prešao na druge namirnice. Pomoći će ako najlonske kese stavite u papirne kese od brašna, to će spriječiti širenje mirisa. Crvene paprike, babure, možete ispeći, oguliti, pa tako spakovati u zamrzivač. Paradajz isto tako možete blanširati i zalediti. Kukuruz se može skuhati, odvojiti zrna i zalediti, a može se zaleđivati i sirov.
Neke namrinice zamrzavanjem gube dragocjene sastojke pa se ne preporučuje da ih stavljate u zamrzivač, a to su: cvekla, karfiol, krastavci, zelena salata, krompir i praziluk.
Ostalo
Svježe začinsko bilje kao što su bosiljak, nana, peršun i kadulja jako se lijepo spremaju u zamrzivaču. Samo ih operite, ako želite nasjeckajte i zamotajte u kesu.
Integralno brašno (heljda, ječam, raž, pšenica, kukuruz) se također može zalediti jer se brzo užiži. Ako ga se prosijava onda se baca dragocjena ljuska žitarica, pa je bolje da se zaledi prije nego se užiži. Isti je slučaj i sa suhim grahom, leblebijama, geršlom, bulgurom i sl. namirnicama. Čim se pojave niti i grudice u brašnu, odnosno rupice u grahu to je znak da se namirnica užižila.
Da biste iskoristili sve korisne sastojke, navedene namirnice držite najvise 6 mjeseci u zamrzivaču. Jednom zamrznute pa ponovo odmrznute namirnice ne treba ponovo zamrzavati. Odmrzavanjem i ponovnim zamrzavanjem može doći do kvarenja namirnica.

Pripremila: dipl. Inžinjer poljoprivrede Šehiza Duraković-Salkić
u saradnji sa dr. Safija Softić-Namas

Pri preuzimanju teksta/sadržaja sa web stranice iftarskimeni.com dužni ste navesti izvor i staviti link na izvorni sadržaj!