Zanimljivosti i savjeti

Tradicionalna ramazanska jela širom svijeta

Ramazanska jela u svijetu

Ramazanska jela širom svijeta – Evo nekih jela koja se tradicionalno pripremaju tokom Ramazana širom muslimanskog svijeta.

Ramazan je najposebniji mjesec u godini za muslimane. To je vrijeme blagoslova, okupljanja i slavlja.

Također, to je vrijeme da se govori o hrani i priprema omiljenih jela za iftar i sehur.

Ramazanska pita, Turska

Pahuljasti somun, ukrašen susamom i crnim sjemenkama, idealno je poslužen svjež – i još uvijek vruć – iz lokalne pekare. Oni koji poste čekaju u dugim redovima da ponesu jedan ili više primjeraka kući.

Ramazanska jela – Haleem, Indijski potkontinent

Potječući iz 10. stoljeća, ovo gusto začinjeno jelo je osnovni sastojak u ramazanskim trpezama. Priprema se sa pšenicom, ječmom, mesom i lećom, pomiješanim sa sušenim voćem i orašastim plodovima, te posipanim limunom, lukom i svježim korijanderom.

Qatayef, Levant i Egipat

Tijesto slično palačinkama puni se kremom, orašastim plodovima ili sirom, prži dok ne dobije zlatnu boju. Zatim se natapa šećernim sirupom ružinom vodicom ili cvijetom naranče kako bi se pripremila ova ramazanska poslastica.

Ramazanska jela – Nisalda, Uzbekistan

Tržnice i štandovi širom zemlje prodaju ovu bijelu poslasticu napravljenu od korijena suhe domaće biljke koja se kuha u vodi i miješa s bjelanjkom i sirupom od šećera, rezultirajući gustim smjesom koja olakšava probavu.

Chorba Frik, Alžir

Ova supa pravi se od mesa, slanutka, povrća i  zelene pšenice koja donosi jedinstveni dimljeni okus.

Samosa, Bliski Istok, Srednja i Južna Azija

Gotovo uvijek trokutasto prženo tijesto pojavljuje se na iftarskim stolovima kao prilog i nudi beskrajne mogućnosti slanih punjenja, uključujući meso, sir, piletinu ili povrće.

Ramazanska jela – Zoolbia, Iran

Ova persijska poslastica je krofna napravljena od duboko prženog tijesta bogatog slatkim sirupom i obično se poslužuje uz šoljicu čaja za iftar.

Izvor: TRTWORLD

Pri preuzimanju teksta/sadržaja sa web stranice iftarskimeni.com dužni ste navesti izvor i staviti link na izvorni sadržaj!