Zanimljivosti i savjeti

Zašto je brokula tako ljekovita

Naučnici su u pokusima sa pacovima dokazali antikancerogeno svojstvo brokula. Ali i po pitanju zaštite kože od UV-zračenja, brokula se pokazala djelotvornom.

Američki naučnici su napravili pokus sa pacovima kojima su prethodno davali vodu za piće sa kancerogenom tvari – nitrosaminom. Čak 96% pacova je dobilo rak mokraćnog mjehura.

Izotiocinat je tvar koja se nalazi u povrću koje ima antikancerogeno djelovanje. Brokula sadrži velik udio izotiocinata, a klica brokule sadrži čak oko 30 puta više ove tvari od svježe brokule. Iz tog razloga su naučnici nekim pacovima već dvije sedmice ranije davali koncentrirani ekstrakt klica brokule u kojem je izotiocinat bio povećan za 600 puta. Prilikom konzumiranja manje doze ekstrakta, 74% pacova je oboljelo od raka, a konzumiranjem visoke doze, postotak oboljelih pacova od raka se smanjio na 38%.

Naučnici smatraju da unatoč povećanom udjelu izotiocinata u ekstraktu, i obične porcije koje ljudi inače jedu, pozitivno djeluju na ljudsko zdravlje.

Međutim, u brokuli ima još jedna tvar koja joj daje ljekovito svojstvo.

Godine 1992. otkrivena supstanca sulforafan po izjavama američkih naučnika smanjuje tipično crvenilo na koži izazvano zračenjem za 38%. Supstanca pri tome ne djeluje samo na zračenje nego i potiče proizvodnju određenih proteina u ćelijama kože. Ovi antioksidanti suzbijaju slobodne radikale nastale zračenjem, koji između ostalog oštećuju genom i mogu izazvati rak. Zaštitno djelovanje drži čak nekoliko dana, tvrde u stručnom magazinu PNAS naučnici Johns-Hopkins sa Univerziteta u Baltimore-u.

Već ranije se na univerzitetu Saskatchewan u Kanadi dokazalo da brokula sadrži i materije koje organizam štite od arterioskleroze i moždanog udara.

Pri preuzimanju teksta/sadržaja sa web stranice iftarskimeni.com dužni ste navesti izvor i staviti link na izvorni sadržaj!