VAKTIJA ZA 2022. GODINU ZA BiH

Zanimljivosti i savjeti

Ćurekot – lijek za sve bolesti

Podijeli ovaj sadržaj

Ebu-Hurejre,  r. a.,  prenio je  u  sahih  predanju  da je Allahov  Poslanik,  s.a.v .s.,  rekao:  “Redovno  koristite ovo  crno sjeme,  jer ono  sadrži  u  sebi  lijek  za  svaku  bolest  osim za  smrt.”

Ćurekot u svojoj čahuri, koja izgledom podsjeća na čahuru maka, sadrži tamna zrnca, koja se nakon žetve suše. Iz ovog sjemena se hladnim cijeđenjem dobiva ulje, koje je bogato nezasićenim punomasnim kiselinama. Te kiseline su esencijalne (od životne važnosti), pa ih je uz hranu potrebno unositi u organizam. Nabrojimo samo neka od velikog broja oboljenja protiv kojih se koristi ovaj čudotvorni lijek: akni, alergija i astme, nadimanja, celulita, prehlade, bolova u zglobovima, nedostatka koncentracije, kamena u bubregu, djelomične impotentnosti, te težih oblika neplodnosti, upala desni… sve to je moguće liječiti uljem od ćurekota.

Stavljanje pudera  od crnog sjemena  u tkaninu  i potom njegovo inhaliranje obično  pomaže  smanjivanju  posljedica  obične  prehlade.  Ashabi  Allahovog  Poslanika,  s.a.v .s.,  uobičavali  su  stavljati  dvadeset jedno zrno crnog sjemena  u  lanenu  tkaninu  koju  bi  potopili preko noći u vodu, a, ujutro, uobičavali su staviti kapi ovog rastvora u svaku  nosnicu  da pomognu  oslobađanje  nazalnog  začepljenja  i  hladne  boli glave.

Danas se ćurekot uzgaja pretežno u Siriji, Iraku, Egiptu, Americi, Indiji, Pakistanu, Iranu, Grčkoj i na Kipru, obzirom da najbolje uspijeva u sunčanim predjelima.

Egipatski „el-bereqa“ ćurekot je jedna od najranijih kultiviranih biljaka čovječanstva. Tek u skorije vrijeme ova biljka je novootkrivena od strane liječnika alternativne medicine, imunologa kao i raznih farmaceutskih preduzeća. Dragocjena svojstva ćurekota poznata su još iz davnina, pa je cijenjen u mnogim kulturama širom zemaljske kugle. Sjeme ćurekota (lat. Nigella sativa) spominje se i u Bibliji pod nazivom kim. Iako ne pripada istoj porodici biljaka, te je time taj naziv pogrešan, on se i danas koristi na njemačkom govornom području, gdje se za ćurekot (riječ turskog porijekla) upotrebljava izraz Schwarzkümmel – crni kim.

U bosanskom jeziku postoji miješanje ovih pojmova što je objašnjeno u tekstu Kim ili Kumin? Isto ili različito?