Zanimljivosti i savjeti

Iftar u Maroku – festival boja i okusa

Marokanska kuhinja je vrlo raznolika i maštovita jer se u njoj isprepliću uticaji koju su ostavili starosjedioci Berberi te osvajači Rimljani, donijeli trgovci iz Azije i Evrope i na kraju začinili arapski osvajači.

Iako marokanska kuhinja poznaje veliki broj voća i povrća, ono što se najčešće služi za vrijeme iftara i smatra temeljcem za svaki iftar je svakako poznata čorba harira, hurme, smokve, tvrdo kuhana jaja i mlijeko te poznate chabakiya – kolačiči s medom i začinima, uvaljani u susam.  Zbog svojih bogatih sastojaka chabakiye daje dovoljno energije za ljude koji su proveli cijeli dan od zore do zalaska sunca posteći.

Na marokanskom stolu će se naći izobilje hrane, između ostalog razne vrste briouats – lisnatog punjenog tijesta, meloui- palačinke, te sellou – poslastica od prženog susama, badema i brašna.

Iftarski stolovi su prepuni svježe cijenđenih sokova, kao što su sok od naranče i nara, zatim milkshake od badema kojem se dodaje aroma narančinog cvijeta da bi se postigao prepoznataljiv ukus.

Nakon iftara, muškarci odlaze na teraviju dok žene raspremaju stolove i počnju sa pravljenjem čaja. Nakon teravije, služi se tradicionalni čaj od mente (crni čaj sa listovima mente) i razne vrste slatkih kolačića koji se spremaju sa medom.

U nastavku pogledajte video kako napraviti harira supu:
– 2 kašike ulja
– 1 isjeckani luk
– 150g isjeckanog na kockice
– Isjeckani peršun
– Isjeckani celer
– 50g leće
– 700g paradajz paradajza
– 1 kašika paradajz pelata
– malo putera
– 1/2 kašike kurkume
– 1/2 kašike mljevenog đumbira
– 1/2 kašike mljevenog bibera
– 2 kašike soli
– 2 litra vode

Sve staviti u lonac i kuhati 30 minuta. Razmutite 1/4 šoljice brašna u nešto vode da ne ostane nijedna grudvica. Nakon 30 min kuhanja dodajte 50g oprane riže, i jednu čašu kuhanih leblebija (moće i iz konzerve). Polagano dodati razmućeno brašno, dok se supa ne zgusne, ne morate dodati svo brađno već smao onoliko koliko je potrebno da se supa zgusn. Kuhajte supu još par minuta i na kraju dodajte svježi korijander i sok od pola limuna.

Pri preuzimanju teksta/sadržaja sa web stranice iftarskimeni.com dužni ste navesti izvor i staviti link na izvorni sadržaj!