VAKTIJA ZA 2022. GODINU ZA BiH

Zanimljivosti i savjeti

Iftar u Maroku – festival boja i okusa

Podijeli ovaj sadržaj

Marokanska kuhinja je vrlo raznolika i maštovita jer se u njoj isprepliću uticaji koju su ostavili starosjedioci Berberi te osvajači Rimljani, donijeli trgovci iz Azije i Evrope i na kraju začinili arapski osvajači.

Iako marokanska kuhinja poznaje veliki broj voća i povrća, ono što se najčešće služi za vrijeme iftara i smatra temeljcem za svaki iftar je svakako poznata čorba harira, hurme, smokve, tvrdo kuhana jaja i mlijeko te poznate chabakiya – kolačiči s medom i začinima, uvaljani u susam.  Zbog svojih bogatih sastojaka chabakiye daje dovoljno energije za ljude koji su proveli cijeli dan od zore do zalaska sunca posteći.

PROČITAJTE I:   Zašto neku hranu volimo, a neku ne?

Na marokanskom stolu će se naći izobilje hrane, između ostalog razne vrste briouats – lisnatog punjenog tijesta, meloui- palačinke, te sellou – poslastica od prženog susama, badema i brašna.

Iftarski stolovi su prepuni svježe cijenđenih sokova, kao što su sok od naranče i nara, zatim milkshake od badema kojem se dodaje aroma narančinog cvijeta da bi se postigao prepoznataljiv ukus.

Nakon iftara, muškarci odlaze na teraviju dok žene raspremaju stolove i počnju sa pravljenjem čaja. Nakon teravije, služi se tradicionalni čaj od mente (crni čaj sa listovima mente) i razne vrste slatkih kolačića koji se spremaju sa medom.

PROČITAJTE I:   U Norveškoj muslimani poste čak 22 sata, a u Argentini "samo" 10

U nastavku pogledajte video kako napraviti harira supu:
– 2 kašike ulja
– 1 isjeckani luk
– 150g isjeckanog na kockice
– Isjeckani peršun
– Isjeckani celer
– 50g leće
– 700g paradajz paradajza
– 1 kašika paradajz pelata
– malo putera
– 1/2 kašike kurkume
– 1/2 kašike mljevenog đumbira
– 1/2 kašike mljevenog bibera
– 2 kašike soli
– 2 litra vode

PROČITAJTE I:   Prof. Jašić: Za iftar jesti malo hrane, a na sehur proteinsku

Sve staviti u lonac i kuhati 30 minuta. Razmutite 1/4 šoljice brašna u nešto vode da ne ostane nijedna grudvica. Nakon 30 min kuhanja dodajte 50g oprane riže, i jednu čašu kuhanih leblebija (moće i iz konzerve). Polagano dodati razmućeno brašno, dok se supa ne zgusne, ne morate dodati svo brađno već smao onoliko koliko je potrebno da se supa zgusn. Kuhajte supu još par minuta i na kraju dodajte svježi korijander i sok od pola limuna.