Zanimljivosti i savjeti

Šta je GI dijeta i kome se preporučuje

GI dijeta je popularna dijeta koja se fokusira na indeks glikemijskog opterećenja hrane. Indeks glikemijskog opterećenja (GI) mjeri kako hrana utječe na razinu šećera u krvi nakon konzumacije.

Hrana s visokim GI-om brzo podiže razinu šećera u krvi, dok hrana s niskim GI-om postupno podiže razinu šećera u krvi. Prehrana s niskim GI-om može pomoći u održavanju stabilne razine šećera u krvi, što može pomoći u prevenciji dijabetesa, srčanih bolesti i drugih zdravstvenih problema.

Preporučena hrana na GI dijeti uključuje složene ugljikohidrate kao što su integralne žitarice, mahunarke, povrće i voće. Trebali biste izbjegavati hranu s visokim GI-om kao što su šećer, bijeli kruh, bijeli riža i slatkiši.

Kome se preporučuje GI dijeta?

GI dijeta se preporučuje osobama s dijabetesom, pretilosti ili drugim zdravstvenim problemima koji se mogu poboljšati prehranom s niskim GI-om. Međutim, prije početka bilo koje dijete, uvijek je važno konzultirati se s liječnikom ili nutricionistom kako biste bili sigurni da je to pravi pristup za vaše specifične zdravstvene potrebe.

Treba imati na umu da prehrana nije jedini faktor koji utječe na zdravlje. Redovita tjelesna aktivnost, dovoljno sna i smanjenje stresa također su ključni faktori za održavanje zdravog načina života.

Izvor: Gastro Vitalis

Pri preuzimanju teksta/sadržaja sa web stranice iftarskimeni.com dužni ste navesti izvor i staviti link na izvorni sadržaj!

Tags