Zanimljivosti i savjeti

Iftar na listi kulturnog naslijeđa čovječanstva

UNESCO je odobrio da se u listu kulturnog naslijeđa čovječanstva upiše “iftar” – večernji obroka tokom muslimanskog mjeseca posta Ramazana.

Na prijedlog Azerbejdžana, Irana, Uzbekistana i Turske “iftar” se kao “nematerijalna baština” unosi u oblast “društveno-kulturne tradicije”.

Tu odluku je donio Međudržavni komitet UNESCO-a za očuvanje kulturne nematerijalne baštine koji je od ponedjeljka na sastanku u Kasaneu, Botsvani.

“Iftar imaju muslimanske zemlje pri zalasku sunca tokom mjeseca Ramazana poslije ispunjenja svih vjerskih i ceremonijalnih obreda”, naveo je UNESCO.

Pošto obilježava prekid posta, on oblično bude u obliku okupljanja ili obroka, jača veze porodice i zajednice i promoviše uzajamnu pomoć, solidarnost i društvene razmjene, navela je Organizacija UN za obrazovanje, nauku i kulturu.

Taj običaj se prenosi unutar porodice, te se djeci i mladima često povjerava priprema jela za taj obrok.

U više muslimanskih zemalja “iftar” se može obilježiti i tako da se pojede hurma ili maslina – kako je u Turskoj, uz vodu ili čaj. Recepti za jela i kolače za taj obrok se u mnogome razlikuju od regiona do regiona.

Pri preuzimanju teksta/sadržaja sa web stranice iftarskimeni.com dužni ste navesti izvor i staviti link na izvorni sadržaj!