VAKTIJA ZA 2022. GODINU ZA BiH

Zanimljivosti i savjeti

Ramazanski fenjer – najvažniji simbol ramazanskih običaja u arapskom svijetu

Podijeli ovaj sadržaj

Tradicija proizvodnje “ramazanskog fenjera”, jednog od najvažnijih simbola ramazanskih običaja u arapskom svijetu, pokušava se održati u nekoliko malih radionica u Egiptu, u kojem je, kako se tvrdi, i nastala ova tradicija.

Majstor Sellame el-Ard koji izrađuje ukrasne svjetiljke u njegovom skromnom dućanu u ulici Er-Rab u razgovoru sa novinarom AA je ustvrdio da nema nijedne arapske zemlje koja bi mogla konkurisati Egiptu kada je u pitanju proizvodnja fenjera.

Ard je pojasnio da tradicija postavljanja fenjera u raznim bojama na kuće, dućane i po ulicama tokom mjeseca ramazana potiče iz doba Fatimija. Šezdest godina sam u ovom poslu. Profesiju, koju sam naslijedio od mog oca, nikako ne vidim kao sezonski posao, rekao je Ard.

Ard (70), koji važi za jednog od najstarijih majstora ovog zanata u Egiptu, kazao je da fenjere ukrašene islamskim oblicima i tradicionalnim motivima vidi kao svoju djecu.

Ard se požalio da interesovanje prema ovom zanatu sve više opada, dodajući: “Poslije ramazana već počinjemo pripremati fenjere za sljedeću godinu. Ispitujemo tržište i prema tome nabavljamo kvalitetnu potrebnu sirovinu”.

Svjetiljke izrađene od mješavine lima i stakla farbaju se u raznorazne boje, a prema dimenzijama i kvaliteti, njihova cijena se kreće između 4 i 30 dolara. Navedeno je da su na radionice koje proizvode prave fenjere posebno negativno utjecali plastični fenjeri iz Kine.

Izvor: http://www.trt.net.tr