5 razloga zbog kojih treba redovno jesti paradajz

Postoji mnogo koristi od konzumacije paradajza, a evo pet najvažnijih:

Bogat izvor vitamina C

Paradajz je bogat izvor vitamina C, koji pomaže u jačanju imunološkog sistema i sprečavanju različitih bolesti. Jedan srednji paradajz sadrži oko 20% preporučene dnevne doze ovog vitamina.

Smanjuje rizik od srčanih bolesti

Sadrži likopen, antioksidant koji pomaže u sprečavanju oksidativnog stresa u organizmu. Ovo može smanjiti rizik od srčanih bolesti, jer oksidativni stres može oštetiti arterije i dovesti do njihovog sužavanja.

Pogledajte rubriku ZDRAVI RECEPTI na portalu o zdravoj ishrani "Gastro vitalis"  

Smanjuje rizik od raka

Likopen u paradajzu takođe se povezuje smanjenjem rizika od određenih vrsta karcinoma, kao što su rak prostate, dojke i pluća.

Pomaže u održavanju zdravlja kože

Paradajz je bogat beta-karotenom, antioksidansom koji pomaže u zaštiti kože od štetnih sunčevih zraka. Takođe sadrži vitamin C, koji pomaže u sintezi kolagena, proteinu koji je važan za zdravlje kože.

Pomaže u gubitku težine

Paradajz je niskokaloričan, ali bogat vlaknima, što znači da će vas zasititi i pomoći u održavanju sitosti duže vreme. Ovo može pomoći u smanjenju unosa kalorija i gubitku težine.

EVO JOŠ ZANIMLJIVOG SADRŽAJA! -   Koristite margarin? Pročitajte nekoliko činjenica koji mu ne idu u prilog!

Pri preuzimanju teksta/sadržaja sa web stranice iftarskimeni.com dužni ste navesti izvor i staviti link na izvorni sadržaj!