VAKTIJA ZA 2022. GODINU ZA BiH

Zanimljivosti i savjeti

Deset interesantnih činjenica o mjesecu posta

Podijeli ovaj sadržaj

Ramazan je mjesec u kome se suzdržavamo od jela i pića, ali i mnogo više od toga. U nastavku teksta vam donosimo deset činjenica o mjesecu ramazanu, koje bi svako od nas trebalo da zna.

1. U ramazanu se ne radi o gladi

Za vrijeme dana u kojem se posti, muslimani nastavljaju sa svakodnevnim životom; idu na posao, u školu itd. Jedina razlika je u tome da se suzdržavaju od hrane, pića, tjelesnih užitaka i nepristojnog ponašanja kao što su kletve, psovanje i ogovaranje.

To im pruža priliku da budu produktivniji i pažnju usmjere na bitne stvari. Ramazan je prilika za oprost i pomirenje.

2. Post je više od suzdržavanja od jela i pića

Post podrazumijeva suzdržavanje od bilo kojeg intenzivnog fizičkog prohtjeva. Post je suzdržavanje od ljutnje, tuge i frustracije. Stvari koje nas uznemiravaju se ne mogu kontrolisati, ali se mogu kontrolisati reakcije na takve stvari i to je upravo ono čemu ramazan uči ljude.

PROČITAJTE I:   Topovskim pucnjem u Zenici će večeras biti najavljen početak mjeseca Ramazana

Kontrolu preuzima um, a ne emocije.

3. Postače ne treba sažalijevati

Post gradi vezu između čovjeka i Boga. Sprječava da um postane rob tijelu i fizičkim prohtjevima i to je ono što jača čovjeka. Zbog toga baš nikad ne bismo trebali sažalijevati postače.

4. Muslimani ne poste ravno 30 dana

Post traje od izlaska do zalaska sunca. “Odmor”od posta je vrijeme između iftara i sehura. Neprekidan post od 30 dana bi iscrpio ljude i uzeo im svu energiju, ali zbog toga postoji vrijeme kada muslimani “odmaraju” i razmišljaju o svom napretku u ramazanu.

5. Ramazanski post ima i svoje duhovne elemente

Post je disciplina koja tjera ljude da razmišljaju o sebi, svom postanku, razlozima postanka, i kako mogu aktivirati ono najbolje u sebi.

PROČITAJTE I:   D Vitamin

6. Ramazan se ne završava poslije 30 dana

Ramazan je godišnji podsjetnik i prilika od Boga da ljudi razmisle i kontrolišu svoje negativne osobine.

Post je također jedan od pet stupova islama. Stup je nešto što vas veže s Bogom, bez obzira koliko se udaljeno osjećali od Svevišnjeg. Ta veza se ne prekida.

7. U ramazanu se radi o umjerenosti

Većina postača jede više u ramazanu nego izvan ramazana. Istina je da ljudskom tijelu nije potrebna tolika količina hrane da bi funkcionisalo. Post tjera ljude da ograniče unos hrane i konzumiraju samo ono što je neophodno.

8. Post je dobar za zdravlje

Post smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti i raka, dijabetesa, Alzheimerove i Parkinsonove bolesti, te poboljšava kognitivnu funkciju.

PROČITAJTE I:   Ćurekot - lijek za sve bolesti

9. Ramazan je sveti mjesec

Ramazan je mjesec u kojem je Kur’an objavljen Poslaniku Muhammedu s.a.v.s. Riječ ramazan se prevodi kao žega, suša. Kur’an je s ciljem objavljen u vrijeme kada je veza zajednice s Bogom bila izgubljena. Kur’an je obnovio tu vezu. To nije slučajnost.

10. Nisu svi obavezni da poste

Postoje mnogi izuzeci koji nisu dužni da poste. Ako ste trudni, bolesni, ili imate dijete koje još uvijek ne razumije mnogo o svijetu niste obavezni da postite. Iako je post jedan od stubova vjere, Allah je milostiv.

Odluka da se posvetite ramazanu je zapravo želja da obuzdate sami sebe.

“Najjači čovjek nije onaj koji pokori drugog čovjeka, nego onaj koji pokori samog sebe.”