Nekategorisano

Dolaze li nam ”zdrava” gazirana pića?

Coca Cola, najveći svjetski proizvođač bezalkoholnih pića odlučila je u jednom od napitaka, popularnom Sprite-u zamjeniti dio šećera sa prirodnim zaslađivačem, steviom.

Novi Sprite će biti dostupan za sada u Velikoj Britaniji. Coca Cola je prošle godine već uvela steviu u neka svoja pića, ali su ona dostupna samo u Francuskoj i dijelu SAD.
Iako iz ove kompanije tvrde da će novi proizvod imati 30% manje šećera, stručnjaci upozoravaju da je to samo kozmetička promjena i nova varka.
“Imate utisak pijete nešto sasvim zdravo, ali nemojte zaboraviti da su to opet samo prazne kalorije bez hranjivih tvari.” objasnila je dr. Sharon Akaba, direktorica kolumbijskog Instituta za ljudsku prehranu.
Prema prošlogodišnjim istraživanjima samo nekoliko gaziranih pića dnevno može da ošteti srce i jetru, ali i da izazove dijabetes. Kompanije za proizvodnju gaziranih pića, stalnu su na udaru zdravstvenih organizacija pa na ovakav način pokušavaju pokušavaju ostati na tržištu. Stevia, donedavno zabranjena u Americi i EU, biljna je zamjena za šećer i vještačka sladila i nema energetsku vrijednost, a njen ekstrakt je 200 do 300 puta slađi od šećera.

Pri preuzimanju teksta/sadržaja sa web stranice iftarskimeni.com dužni ste navesti izvor i staviti link na izvorni sadržaj!