Nekategorisano

Kako pripremati povrće

Svako godišnje doba donosi svoje vrste povrća, ali je sto najbolje snabdjeven povrćem ljeti. Povrće bi trebalo iznositi na sto svaki dan, jer ono unosi promjenu u naš jelovnik i opskrbljuje tijelo hranjivim materijama neophidnim za život.

Kad pripremamo povrće moramo paziti da je svježe i zdravo, bez biljnih štetočina, čisto, suho i odabrano. Na njemu ne smije biti ostataka gnojiva ili rastvora za prskanje protiv biljnih štetočina.
– Hranjive materije koje se nalaze u povrću tope se u vodi, zato moramo povrće prati nerazrezano. Ne smijemo ga držati u vodi i, ako je ikako moguće, upotrijebimo vodu u kojoj se povrće kuhalo.
– Hranjive su materije osjetljive na zrak, zato razrezano povrće ne ostavljamo nepotrebno na zraku, kuhamo ga pokriveno i što manje ga miješamo.
– Pirjanje je za većinu povrća najbolji način pripremanja. Povrće naglo prokuhamo, izaberemo najkraće vrijeme kuhanja i ostavljamo ga na štednjaku samo onoliko vremena koliko je neophodno potrebno.
– Povrće prilikom kuhanja ispušta tekućinu. Stoga mu u toku pirjanja dodajemo što manje vode (dno lonca pokrijemo vodom 1 cm visoko) tako da se jelo ne natopi vodom. Povrće možemo pirjati samo na masnoći ili bez masnoće uopće. Guste zaprške, previše soli, predugo i prejako zagrijavanje sprječavaju da povrće održi sopstveni okus.
– Svježa začinska bilja, mlijeko, slatko vrhnje i ribani sir osobito su pogodni za poboljšanje i začinjavanje jela od povrća. Kad jela od povrća ne iznosimo odmah na sto, ne smijemo ih držati dugo na toplom nego ih držimo na hladnom mjestu, a kad treba, opet ih brzo ugrijemo.
– Po mogućnosti, iznosimo  na sto jednom dnevno sirovo jelo; treba obilato upotrebljavati  svježe začinsko bilje.

Pri preuzimanju teksta/sadržaja sa web stranice iftarskimeni.com dužni ste navesti izvor i staviti link na izvorni sadržaj!