VAKTIJA ZA 2022. GODINU ZA BiH

Nekategorisano

Kako pripremati povrće

Podijeli ovaj sadržaj

Svako godišnje doba donosi svoje vrste povrća, ali je sto najbolje snabdjeven povrćem ljeti. Povrće bi trebalo iznositi na sto svaki dan, jer ono unosi promjenu u naš jelovnik i opskrbljuje tijelo hranjivim materijama neophidnim za život.

Kad pripremamo povrće moramo paziti da je svježe i zdravo, bez biljnih štetočina, čisto, suho i odabrano. Na njemu ne smije biti ostataka gnojiva ili rastvora za prskanje protiv biljnih štetočina.
– Hranjive materije koje se nalaze u povrću tope se u vodi, zato moramo povrće prati nerazrezano. Ne smijemo ga držati u vodi i, ako je ikako moguće, upotrijebimo vodu u kojoj se povrće kuhalo.
– Hranjive su materije osjetljive na zrak, zato razrezano povrće ne ostavljamo nepotrebno na zraku, kuhamo ga pokriveno i što manje ga miješamo.
– Pirjanje je za većinu povrća najbolji način pripremanja. Povrće naglo prokuhamo, izaberemo najkraće vrijeme kuhanja i ostavljamo ga na štednjaku samo onoliko vremena koliko je neophodno potrebno.
– Povrće prilikom kuhanja ispušta tekućinu. Stoga mu u toku pirjanja dodajemo što manje vode (dno lonca pokrijemo vodom 1 cm visoko) tako da se jelo ne natopi vodom. Povrće možemo pirjati samo na masnoći ili bez masnoće uopće. Guste zaprške, previše soli, predugo i prejako zagrijavanje sprječavaju da povrće održi sopstveni okus.
– Svježa začinska bilja, mlijeko, slatko vrhnje i ribani sir osobito su pogodni za poboljšanje i začinjavanje jela od povrća. Kad jela od povrća ne iznosimo odmah na sto, ne smijemo ih držati dugo na toplom nego ih držimo na hladnom mjestu, a kad treba, opet ih brzo ugrijemo.
– Po mogućnosti, iznosimo  na sto jednom dnevno sirovo jelo; treba obilato upotrebljavati  svježe začinsko bilje.