Nekategorisano

Kako pripremiti bademovo mlijeko?

Svome tijelu učinili biste veliku uslugu kada biste svaku grickalicu ili kolač u zamijenili upravo bademima.

Badem pripada grupi orašastog voća, a u bliskom je srodstvu s kajsijom, breskvom, višnjom i šljivom. Raste na stablu Prunus amygdalus iz porodice Rosaceae, a potječe iz Kine. Stablo badema naraste do 10 m, cvjeta u proljeće, a bere se u jesen. Botaničko ime badem dolazi iz grčkog naziva za badem – amygdalon. Danas je ubjedljivo najveći proizvođač badema SAD (Kalifornija). Od njih se pravi brašno, pasta, ulje i mlijeko jer su jako hranjivi. Postoje dvije glavne sorte badema: slatki (Prunus amygdalis dulcis) i gorki (Prunus amygdalis amara). Plodovi slatkog badema jedu se sirovi, prženi, dodaju se raznim jelima, a isto tako se prerađuju za dobivanje bademovog maslaca, bademovog ulja ili bademovog mlijeka. Gorki badem je otrovan i nejestiv, ali se prerađuje radi dobivanja esencijalnog bademovog ulja.

 

LJEKOVITO DEJSTVO

Sirovi bademi ne sadrže ugljikohidrate i natrij što je razlog ne povisivanja šećera u krvi. Konzumacija ovog ploda dugoročno će vas štititi od bolesti srca i dijabetesa, a u normalnim količinama pomoći će vam pri mršanju. Rizik od pojave srčanih bolesti možete sniziti svakodnevnim konzumiranjem 45 gr. badema. Američka istraživanja su pokazala kako uzimanjem najmanje 30 grama orašastih plodova sedmično smanjujete rizik od žučnog kamenca za 25%. Dakle, kao popodnevnu užinu uzmite šačicu badema i zaštitite se od kamenca u žuči. Ono što je također važno napomenuti jeste da ćete se od badema osjećati punije, te najvjerovatnije nećete imati apetita narednih nekoliko sati. Vlakna badema pomažu čak i u tome da imate bolju probavu bez zatvora. Poznato je da su bademi prilično kalorični i masni, međutim, nemojte ih izbjegavati ukoliko želite smršati. Otprilike 25 badema sadrži oko 170 kalorija. Rijetkost je da se u nekoj hrani nađe tolika količina različitih vitamina i minerala kao u bademima. Bogati su vitaminima B kompleksa, odličan su izvor vitamina E, bakra, magnezija, te sadrže otprilike četvrtinu dnevnih potreba željeza, cinka i kalcija. Dobar su izvor proteina.

 

MLIJEKO KOJE IMA AROMU MARCIPANA

Bademi su ukusan i zdrav obrok, a mlijeko koje se od njih pravi preporučuje se svim osobama koje ne vole kravlje mlijeko. Ovo mlijeko ima finu aromu svježeg marcipana, blagog je ukusa, te je rjeđe od sojinog i kravljeg mlijeka. Vezano za naše potrebe – omjer bjelančevina i šećera u bademovom mlijeku je idealan. S obzirom da je sastavom najsličnije majčinom mlijeku, idealno je za djecu. Bademovo mlijeko je niskokaloričan napitak, bogat hranjivim tvarima. U nastavku vam navodimo nekoliko dabrobiti bademovog mlijeka:

– dobro djeluje na funkcije mozga,

– smiruje živce,

– snižava nivo holesterola u krvi,

– čuva pamćenje

uređuje djelovanje hormona,

-čuva jetru i

– pomoć je dijetama.

 

PITATE SE KAKO PRIPREMITI BADEMOVO MLIJEKO?

Dobro operite sirove bademe i potopite ih u vodu. Potrebno je da odstoje u vodi nekoliko sati (najbolje bi bilo preko noći). Natapanje se može i preskočiti, međutim, mlijeko će biti ukusnije ukoliko bademi omekšaju u vodi. Vodu u kojoj ste natapali bademe prospite, a zatim dodajte svježu vodu. Potrebno je dodati tri puta više vode u odnosu na količinu badema. Bademe i vodu lagano mutite mikserom, dok ne dobijete mliječno bijelu, gustu smjesu. Po želji možete, tokom mućenja, dodati neku od prirodnih aroma ili zaslađivača poput cimeta, meda, hurme ili štapića vanilije. Pripremljenu smjesu možete konzumirati odmah, ali ju možete koristiti i za pripremu voćnih frapea, te kao dodatak pahuljicama ili čak kafi. Ukoliko želite dobiti pravo mlijeko, umućenu smjesu potrebno je procijediti na način da preko guste cjediljke stavite gazu. Dobro pritisnite sadržaj u cjediljci sve dok iz nje ne izađe sva tečnost. Bademovo mlijeko čuvajte u frižideru dva do tri dana.

Pri preuzimanju teksta/sadržaja sa web stranice iftarskimeni.com dužni ste navesti izvor i staviti link na izvorni sadržaj!