Nekategorisano

Upotreba biljnih ulja u kuhinji

Ulja su sastavni dio naše ishrane, ona su vrijedan izvor kalorija, esencijalnih masnih kiselina, ali također služe i kao otapalo za grupu vitamina A, D, E i K.
Međutim, nisu sva ulja međusobno jednaka te svako ima svoje mjesto u procesu spremanju hrane. Obzirom da neka dobro podnose prženje, druga su bolja ako se koriste samo u preljevima za salate.

Zapamtite osnovne kategorije u procesu spremanja hrane:
Pečenje: Kokosovo,palmino, Ulje uljane repice, i suncekretovo ulje
Prženje: Ulje avokada, kikirikija, palmino ulje i susamovo ulje.
Dinstanje: Ulje avokada, uljane repice, kokosovo, ulje sjemenki grožđa, maslinovo, susamovo i suncokretovo.
Marinade i preljevi za salatu: Ova ulja ne samo da su idealan preljev za salatu nego su dobra i kao umak uz koricu hljeba: laneno ulje, maslinovo, ulje kikirikija, oraha, ili ulje pečenog susama.

Rafinirano ili nerafinirano ulje:
Najbolja su ona ulja koja se cijede na mehanički nižoj temperaturi (nerafinirana) kako bi im se u njima zadržala sva korisna svojstva i masne kiseline koje naš organizam može koristiti.
Rafinirana ulja su više stabilna i pogodna za visoke temperature kuhanja i prženja. Imajte na umu da ovaj proces uništava okus, boju i hranjive tvari u ulju.
Gdje da čuvam ulje?
Toplina i svjetlost mogu uništiti ulje tako da je najbolje da ih čuvate na tamnom i hladnom mjestu kako bi izbjegli da ulje užegne. Užeglo ulje ćete prepoznati po karakterističnom mirisu i okusu, te potrebno da ga bacite i kupite svježe.
Maslinovo ulje je promijenilo izgled u frižideru: Neka ulja, posebno maslinovo postaju nešto čvršća te poprime mutan izgled kada stoje u hladnjaku. Ne brinite, to ne utiče na kvalitet ulja i dovoljno je da ga ostavite nekoliko minuta na sobnoj temperaturi pa da ono postane tečno.

Šta je tačka gorenja ulja?

Tačka gorenja je temperatura na kojoj se ulje počinje pušiti stvarajući toksična isparavanja i štetne slobodne radikale. Uvijek bacite ulje koje je dostiglo tačku gorenja, zajedno sa hranom koju ste pržili.

Pri preuzimanju teksta/sadržaja sa web stranice iftarskimeni.com dužni ste navesti izvor i staviti link na izvorni sadržaj!