Nekategorisano

Kako kuhati rižu?

Riža je danas osnovna hrana za više od pola svjetske populacije. Ova namirnica uspjeva u svim klimatskim zonama i na različitim vrstama tla.
Ipak, često griješimo u kuhanju riže pa ona izgubi okus ili se raspadne. Naučite tri tradicionalne metode pripreme kako biste od riže dobili više od ukusnog priloga.


Iako su moderne tehnike proizvodnje jako efikasne kod uklanjanja nečistoća sa riže, mnogi preferiraju pranje riže prije kuhanja. Najveća korist pranja je što vodom skidate ostatke škroba sa zrna, tako da riža postaje manje ljepljiva dok se kuha. Neke vrste riže je potrebno namočiti prije kuhanja, kako bi zrno omekšalo i kako bi dobili lijepu teksturu, bez slomljenih zrna. Ako je na pakovanju naglašeno da rižu trebate namočiti, onda to i učinite.

Apsorbcija
Ovo je sigurno najpopularniji način kuhanja riže: riža se potopi u lonac i naspe se vode u visini trećine palca iznad riže. Riža se kuha 10-15 minuta (zavisi od vrste) i poklopi. Kada upije svu tečnost, riža je skuhana.

Kuhanje na pari
Neke vrste riže se stavljaju u posebnu posudu za kuhanje na pari iznad posude sa ključalom vodom. Riža skuhana na ovaj način je najzdravija, a zrna ne gube svoj oblik.

Riža kao tjestenina
Ovaj način je svima poznat – rižu kuhate kao tjesteninu. U veliki lonac naspite 3-4 puta više slane kipuće vode pa ubacite rižu. Pazite da riža ne izgori pa je promiješajte s vremena na vrijeme. Nakon što je skuhana, rižu operite u hladnoj vodi.

Ipak, ove metode nisu iste za sve vrste riže, pa prije kuhanja pročitajte upute proizvođača sa kutije.

Pri preuzimanju teksta/sadržaja sa web stranice iftarskimeni.com dužni ste navesti izvor i staviti link na izvorni sadržaj!

Tags