Nekategorisano

Mrkva

Mrkva je jedna od najpoznatijih namirnica na svijetu.
Iako izvorno mrkvu vežemo za narandžastu boju, ona može biti i bijela, žuta, crvena ili čak ljubičasta, zavisno od sorte. Mrkva je dostupna tokom cijele godine, lokalno se uzgaja u sezoni ljeta i jeseni kada je najukusnija.

Kupovina:
Mrkvu kupujte samo kada joj je kora svijetla i glatka.  Izbjegavajte mrkvu koja je pretjerano ispucala, kao i onu koja je mlitava ili gumena. Ako ima zeleni vrh, on treba biti svjež, jarkih boja.

Čuvanje:
Mrkva je povrće koje će jako dugo ostati svježe, ako se pravilno čuva. Trik za očuvanje svježine mrkve je spriječiti gubljenje vlage. Da biste to postigli potrebno je da je čuvate u najhladnijem dijelu frižidera, umotanu u plastičnu vrećicu. Ovako spremljena mrkva može izdržati oko 2 sedmice. Mrkvu čuvajte dalje od jabuke, kruške, krompira i drugog povrća i voća koje proizvodi plin etilen, jer će onda postati gorka.
Ako kupite mrkvu sa zelenim vrhom, onda taj vrh odrežite jer će on povući vlagu i time doprinijeti da mrkva brže uvene.

Korištenje:
Ako ste kupili organski uzgojenu mrkvu, prije korištenja je iščetkajte četkicom pod mlazom vode, kako biste odstranili pijesak i zemlju. Ako mrkva nije organska, onda je ogulite jer su na njenoj kori pesticidi i hemikalije.
Možete je jesti sirovu ili kuhanu. Prema nekim istraživanjima, najbolji način da zadržite sve hranjive sastojke u mrkvi je da je kuhate na pari.

Nutritivna vrijednost
Mrkva je najpoznatija po visokom sadržaju beta-karotina, međutim fascinantno je da mrkva sadrži i druge karotenoide i fitonutrijente. Odličan je izvor vitamina A, vrlo dobar je izvor vitamina C, dijetalnih vlakana i kalija. Osim toga, dobar je izvor vitamina B6, niacina, folata, vitamina E, mangana, i vitamina B1 i B2, te fosfora.

Pri preuzimanju teksta/sadržaja sa web stranice iftarskimeni.com dužni ste navesti izvor i staviti link na izvorni sadržaj!

Tags