Nekategorisano

Namirnice za smanjenje holesterola

Iako je holesterol važan za dobro funkcionisanje našeg organizma, povišen može izazvati infarkt ili druge vaskularne probleme jer se taloži na zidovima arterija čime ih smanjujue ili potpuno zatvara. Ishrana igra važnu ulogu u snižavanju holesterola te smanjenju rizika nastanka srčanih oboljenja. Evo namirnica koje mogu pomoći da snizite holesterol i zaštitite svoje srce

1. Zob, mekinje i vlaknasta hrana
Zob sadrži topiva vlakna koja snižavaju LDL ili loši holesterol. Ova vlakna se mogu još naći u grahu, jabukama, kruškama, šljivama i ječmu.
Pet do 10 grama dnevno je dovoljno da smanjite loši holesterol. Na primjer, skuhajte 1 i 1/2 šoljicu zobi i imate 6 grama vlakana, ako još tome dodate neko voće, recimo banane, dobili ste 10 gr vlakana.

2.  Riba i omega-3 masne kiseline
Konzumiranje ribe može vam pomoći da smanjite krvni tlak i rizik od razvoja krvnih ugrušaka. Naučnici preporučuju da se riba jede bar 2 puta sedmično. Ribe koje imaju najviše omega-3 masnih kiselina su:
Skuša
Pastrmka
Haringa
Sardine
Tuna
Losos
Iverak

Ribu spremajte na roštilju kako biste izbjegli dodavanje nezdravih masti. Ako ipak ne volite ribu, dovoljne količine omega-3 masnih kiselina možete dobiti iz lanenog i iz ulja kanole. Ukoliko se odlučite da riblje ulje uzimate kao dodatak prehrani, onda imajte na umu da ćete biti uskraćeni za mnoge korisne nutrijente iz ribe kao što je selen.

3. Orasi i bademi

Orasi, bademi i drugi orašasti plodovi mogu smanjiti razinu holesterola u krvi. Bogati su polinezasićenim masnim kiselinama, a također pomažu u održavanju zdravih krvnih žila.
Šaka oraha dnevno (ili drugih plodova kao što su badem, lješnjak, kikiriki, pinjoli,) pistaciji mogu smanjiti rizik od nastanka srčanih bolesti. Pobrinite se da plodovi koje jedete nisu posoljeni ili posuti šećerom.

4. Maslinovo ulje

Maslinovo ulje sadrži mješavinu antioksidanata koji mogu sniziti “loš” (LDL) kolesterol, ali ostaviti “dobri” (HDL) holesterol netaknut.

Pokušajte koristiti oko 2 kašike maslinovog ulja dnevno umjesto drugih masti u prehrani kako biste sačuvali svoje zdravlje. Efekat će biti veći ako budete koristili ekstra djevičansko maslinovo ulje, koje je manje obrađivano, a što znači da sadrži više antioksidanasa.

 

 

Pored ovih namirnica, potrebno je da uvedete još neke promjene u svoj životni ritam kak biste održali svoje srce zdravin, Tu prije svega mislimo na redovito  vježbanje, odvikavanje od pušenja i održavanje zdrave tjelesne težine.

Pri preuzimanju teksta/sadržaja sa web stranice iftarskimeni.com dužni ste navesti izvor i staviti link na izvorni sadržaj!