VAKTIJA ZA 2022. GODINU ZA BiH

Zanimljivosti i savjeti

Neki od ramazanskih običaja u Maleziji

Podijeli ovaj sadržaj

Najodabranija noć je ona koja se nalazi u mubarek mjesecu ramazanu, noć koja nosi naziv Noć Kadra i koja je vrijednija od hiljadu mjeseci. Mjesec ramazan je mjesec spuštanja objave, mjesec kur'ana, namaza i posta

Ramazan je mjesec udaljavanja od grijeha. Sa velikim ponosom svi muslimani svijeta sa posebnom pažnjom prate dešavanja u svijetu a naročito ako je riječ o nastupanju ramazana. Ramazan je mjesec čistote, dove i oprosta. Svake godine ramazan dočekuju sa radošću svi muslimani svijeta. Malezija kao i druge islamske zemlje, ramazan dočekuje kao najdražeg gosta. Gdje god da se osjeti blagi miris ramazana, čuju se i milozvučni glasovi koji uče Kur'ani Kerim. Sve ove aktivnosti prate lokalni običaji i tradicija protkana narodnim melosom. Gdje god da se čuju tekbiri, mogu se čuti i salavati, ilahije i kaside. Ramazan za građane Malezije je bliski susret, osjećaj ponovnog stapanja sa Praizvorom i Stvoriteljem.

PROČITAJTE I:   Jasmin riža

Istovremeno sa nastupanjem mlađaka mjeseca ramazana, oživljavaju gradske tržnice, bazari i trgovački centri. Ove prodavnice nazivaju i ramazanskim tržnicama. Različiti napitci, jela i lokalni specijaliteti karakteristični samo za ovaj dio svijeta, krase sve iftarske i sehurske sofre tokom mjeseca ramazana u Maleziji. A jedan od ramazanskih specifičnosti u Meleziji je dijeljenje posebne supe ili čorbe koja se priprema samo u danima mjeseca ramazana. Iz različitih krajeva grada, na mjesta gdje se dijeli ova vrsta jela, dolaze građani i stanovnici udaljenih sela jer svi kažu da navedeno jelo u mubarek danima ramazana ima posebna svojstva. Svi strpljivo čekaju u redu na svoj dio supe koju će kasnije staviti na svoju iftarsku sofru.

PROČITAJTE I:   Top 10 voćki koje su odličan izvor hidratacije tokom Ramazana

Naravno, podjela navedene supe se vrši na više mjesta u svakom gradu. U mjesecu ramazanu građani Malezije prikupljaju i neophodnu pomć ugroženim susjedima i drugim muslimanima svijeta. Pomoć se prikuplja na svakom mjestu, na ulicama, islamskim centrima, džamijama, škola i drugim javnim objektima. Na iftarskoj sofri Melezijaca se nalazi i u svijetu čuvena iranska hurma, jer su muslimani ove zemlje uveliko zainteresovani za ovu vrstu hurmi. Tokom mjeseca ramazana, građani se okupljaju u džamijama kako bi učili Kur'ani Kerim, klanjali namaze u džema'atu, učestvovali u dobrotvornim akcijama, klanjanju teravih namaza i slično.

PROČITAJTE I:   Koliko traje probava pojedinih namirnica

(sahartv)