Nekategorisano

Netolerancija na laktozu – šta sad?

Postoji veliki broj osoba koje ne mogu uživati u blagodatima mliječnih proizvoda. Razlog je nemogućnost probave mliječnog šećera – laktoze zbog nedostatka enzima laktaze koji se nalazi u tankom crijevu. Kao rezultat toga, nakon konzumiranja mlijeka, dolazi do nadutosti, bolova u stomaku, a krajnji simptomi mogu biti mučnina i proljev.
Osim što propuštaju užitke u omiljenoj hrani, također propuštaju i zdravlje koje ono nosi. Mlijeko je puno esencijalnih sastojaka poput vitamina D, kalcija, proteina, te oni koji ga ne konzumiraju pate od nedostatka istih. Ne očajavajte! Postoje načini na koje mliječne proizvode možete uključiti u svoju prehranu, barem u  malim količinama. Al’ bolje išta nego ništa, zar ne?

    Saznajte vaše granice: Različite osobe imaju različite granice za mliječne proizvode. Što ih prije shvatite i postavite ispravno, prije će te početi da uživate u mliječnim proizvodima. Da biste došli do toga, testirajte se: počnite sa vrlo malim unosom mlijeka, koji ćete postupno povećavati, bilježite svoje reakcije. To će vam pomoći da saznate koja je to količina laktoze koju možete unijeti,a da ne osjetite sporedne efekte.
    Potražite u bolje opremljenim trgovinama mlijeko bez laktoze. Ono bi trebalo nositi oznaku Lactose Free.Ovo mlijeko je dostupno na tražištu i imaj jednaku količinu mlijeka kao i tradicionalno. Jogurt i sir su također dostupni u ovoj varijanti.
    Ne možete naći mlijeko bez laktoze ili vam se njegov okus ne sviđa? Jeste li probali prehrambeni dodatak enzim laktazu? Ovaj enzim je baš onaj koji vaše tijelo ne proizvodi, a dostupan je u obliku tableta za žvakanje ili kapsula. Posebno je koristan kada ne znate da li hrana koju jedete sadrži laktozu.
    Pročitajte oznake na hrani: Kada imate vremena za kupovinu, pažljivo pročitajte oznake na etiketama. Neke namirnice sadrže visok postotak laktoze te izbjegavajte sve što sadrži slijedeće: mlijeko u prahu, surutku, itd.
    Postoji mnogo različitih vrsta sireva na tržištu. Ako volite sir onda birajte tvrde,  i polutvrde sireve kao što su čedar i parmezan koji imaju mali postotak laktoze. Feta sir i ovčiji sir se prave od kozijeg i ovčijeg mlijeka, pa i oni imaju nizak nivo laktoze. Izbjegavajte mekane i kremaste sireve.
    Jedite jogurt. Samo jedna čaša običnog, nemasnog jogurta sadrži 415 mg kalcija. neke vrste jogurta sadrže aktivne kulture bakterija koje pomažu razgradnju laktoze ili jednostavno potražite jogurt bez laktoze.

Pri preuzimanju teksta/sadržaja sa web stranice iftarskimeni.com dužni ste navesti izvor i staviti link na izvorni sadržaj!