Zanimljivosti i savjeti

Ramazan – mjesec blagodati, sevapa i sadake

Na pragu smo neobičnog mjeseca, to je mjesec Allahove milosti, prilika za koju su se ashabi sa Poslanikom, savs, pripremali godinu dana i kasnije su tugovali za njim godinu dana. To je mjesec Ramazan! Znamo svi blagodati tog mjeseca i šta sve u njemu trebamo činiti, od zikra, učenja Kur’ana, posta, namaza i drugih ibadeta, ali znajte i opet znajte, u Ramazanu, svaka je sekunda i minuta važna.

U Ramazanu nemojte žaliti ništa, ni svoje tijelo, ni svoju dušu, ni svoje vrijeme, ni svoj novac. Postite dušom i tijelom iskreno, svoje vrijeme iskoristite u učenju Kur’ana i zikra, svoj novac iskoristite u dijeljenju sadake kome je potrebna.

Znajte ako nekom kupite namirnice kao sadaku pa ta prodica sebi napravi jedan ili više iftara, spadate u kategoriju ljudi za koje je Allahov Poslanik, savs rekao: “Onaj ko pripremi iftar postaču imat će njegovu nagradu, a da se nagrada postača neće ništa umanjiti.“ (Nesai i Ahmed).

Neka vam tokom ramazana bude na umu ovaj hadis, rekao je Poslanik, savs,: “Ako musliman obuče siromašna muslimana, Allah će ga obući odjećeom Dženneta, ako nahrani gladnog muslimana, Allah će njega nahraniti plodovima Dženneta, ako napoji žednog muslimana, Allah će njega napojiti sa zapačećenog džennetskog napitka.“ (Tirmizi)

Izvor: n-um.com

Pri preuzimanju teksta/sadržaja sa web stranice iftarskimeni.com dužni ste navesti izvor i staviti link na izvorni sadržaj!