Nekategorisano

Alergični ste na kikiriki?

Veliki klinički ogled pokazao je da su , povećavajući kikiriki proteina u ishrani svaki dan, djeca istrenirala svoj imunološki sistem da toleriše ovu vrstu grickalica.

Nova metoda podrazumijeva da se osobe alergične na kikiriki liječe kikirikijem. Na kraju studije 84% djece moglo je jesti najmanje pet zrna kikirikija bez alergijske reakcije, navodi se u rezultatima objavljenim u medicinskom žurnalu “Lanset”. Međutim, roditelji su upozoreni da tretman mora biti pod medicinskim nadzorom i da ga ne treba sprovoditi u kućnim uslovima.

U studiji je učestvovalo 99 djece koja su počela jesti male količine kikirikija, a doza je povećana u periodu od četiri do šest mjeseci. Medicinski stručnjaci planiraju dodatne testove prije nego apliciraju za licencu za tehniku, što bi moglo da potraje i nekoliko godina. U međuvremenu, bolnica Cambridge univerziteta planira otvoriti kliniku za alergiju na kikiriki.

Pri preuzimanju teksta/sadržaja sa web stranice iftarskimeni.com dužni ste navesti izvor i staviti link na izvorni sadržaj!