VAKTIJA ZA 2022. GODINU ZA BiH

Recepti

BULGUR SALATA SA POVRĆEM

Podijeli ovaj sadržaj

Kako sam otkrila bulgur? hm…. Jedan dan me zove moja sestra i kaže mi da je jela nešto za čim ja ludim…. naravno tjeram je da mi kaže, a ona onako jednostavno, pa žito. hahahaha Kaže ona meni: „Sjedim ja sa drugaricama u jednoj poznatoj kafanici u sred našeg malog grada i naručim žito, kad ono isto kao što smo jele u Beogradu!!!“ Naravno nastavak znate, sljedeći dan, šetnjica na pauzi, kafanica i apsolutno očekivano jede se žito, sve ostalo se ne može opisati….

 

Eh sad će me neko ružiti kako nije to to, kako je ovo skroz nešto drugo, sve ja znam, ali bulgur je samo drugi naziv za istu stvar, drugačije se kuha i to je slatka varijanta.  A recept za taj divni doručak, odličan dezert i nešto što me podsjeća na taj divni grad, ćete dobiti drugi put… Uglavnom ja tako odem do određene radnjice i kupim sebi kesicu ovog divnog čuda i počnem da otkrivam čitav pregršt neobičnih i jednostavnih jela…

bulgur salata 1

 

Eh sad da ovo ne bilo jednostavno i da bi imalo neobičan ukus potrebno je staviti mnogobrojne neobične začine. Upozorenje slijedi: jelo je jako ljuto i jako začinjeno. Sve što mislite da ne želite u ovom jelu slobodno izbacite, ali nemojte onda da me ružite što vam nije ispalo kao kod mene, raznobojno i mirisno, kao prava azijska kuhinja…

Na slici prikazano (u pravcu kazaljke na satu):
–    bulgur
–    origano
–    kopar
–    bosiljak
–    lemongrass  (limunska trava)
–    mješavina bijelog i crvenog bibera
–    garam masala
–    slatka crvena paprika
–    turmerik (kurkuma/indijski šafran)
–    vegeta sa biberom
(uz ovo savršeno ide francuski peršun koji sam ja poptuno zaboravila uslikati….)

bulgur salata 2

Zapravo je današnji recept nastao potpuno čudno. Bili smo na večeri kod jedne divne curice koja se uvijek bori sa mojim odabirom neobične kuhinje. Naime, kada vas ljudi upoznaju i kada se počnete družiti uvijek se tu provuče pitanje ishrane, a kako sam ja tu jako neobična, to zadaje mnoge probleme. Međutim, ona se jako potrudila i napravila divnu tabouleh salatu. Drugi važan faktor u nastajanju ovog jela je riža. Eh, od onih nemilih događaja meni je riža ostala kao grozna namirnica koju nerado koristim. Mama je opet imala ulogu u tome i uvijek bi je kuhala sa raznim začinima, pa ona nikad ne bi bila samo bijela, naravno tome je i pomogla i dostupnost raznih divnih vrsta riže. Tako sam ja došla u svoj mali kuharski raj i odlučila da napravim svoju salatu od bulgura koja će biti ukrašena različitim bojama i mirisati na Indiju, a ipak biti naš domaći, balkanski obrok…

Bulgur salata sa povrćem:
kao prilog za 4 osobe

pola šolje bulgura
kukuruz (šolja)
grašak (pola šolje)
paprika (kupite razne boje paprika)
tikvica (potrebno vam je samo pola)
crveni luk (možete staviti ljubičasti luk, obični crveni luk, mladi luk ili poriluk)
gljive
mrkva (bit će vam potrebne 3-4 mrkve jer se karakteristično režu /žilijen)
limun (samo sok od limuna, koricu možete iskoristiti za neki kolačić)
maslinovo ulje (za kuhanje bulgura i grilovanje povrća)
sol/biber (po želji)
začini
bulgur salata 3

Postupak pripreme:
–    Bulgur i začine staviti u šerpu, nasuti dvije supene kašike maslinovog ulja, malo popržiti, nasuti dvije mjerice vode i poklopiti. Kuhati 10-15 minuta, kao i rižu. U ovom momentu obožavam svoje zepter posuđe….
–    Skuhati grašak i kukuruz odvojeno, uz dodatak soli.
–    Izrezati mrkvu žilijen, kao na slici, i odmah posuti sokom od limuna, da ne bi promjenila boju, a i da bi se cijelom jelu dodala nota kiselosti.
–    Tikvicu i papriku izrezati na sitne rezance, kao na slici.
–    Isjeckati gljive na sitno, a luk na kolutove, sve kao na slici.
–    Za dalje vam treba neka tava, po vašem izboru. Ja biram ili gril tavu ili svoju novu delimanicu, koju preporučujem svima koji žele da probaju malo drugačiji ukus.
–    Potrebno je posebno peći sve namirnice, jer ne želimo da se okusi mješaju još uvijek.
–    Jako važne napomene su: obavezno koristiti maslinovo ulje, što manje moguće; luk i paprike peći samo sa soli; na tikvice obavezno staviti malo soli, bibera i kopra; gljivama obavezno dodati malo origana i soli; a mrkvi ne dodavati ništa, dozvoliti da limun učini svoje.
–    Prvobitno staviti povrće na tavu, treba da pusti sopstvene sokove, pa tek onda dodati malkice maslinovog ulja i začine.

Spojiti povrće sa skuhanim bulgurom i pomješati da se sve dobro sjedini. Ono što definitivno trebate osjetiti kada probate ovu salatu jeste bogatstvo ukusa pojedinačnih namirnica i spoj ukusa kada ih probate sve zajedno. Po sebi oblikujte ovo jelo i probajte koji je vaš način i okus koji želite da preovladava.

 

bulgur salata 4

 

Ovu raskošnu salatu poslužite kao laganu večericu ili ukusan prilog, eventualno možete da je jedete kao glavno jelo, uz neku divnu salatu od ribanog kupusa, krastavaca i paradaiza. Ukoliko vam ostane obavezno je ponesite ujutro kao savršeni obrok za uspješnu koncentraciju na poslu.

 

Eh sad da ovo ne bilo jednostavno i da bi imalo neobičan ukus potrebno je staviti mnogobrojne neobične začine. Upozorenje slijedi: jelo je jako ljuto i jako začinjeno. Sve što mislite da ne želite u ovom jelu slobodno izbacite, ali nemojte onda da me ružite što vam nije ispalo kao kod mene, raznobojno i mirisno, kao prava azijska kuhinja…

 

Na slici prikazano (u pravcu kazaljke na satu):

          bulgur

          origano

          kopar

          bosiljak

          lemongrass  (limunska trava)

          mješavina bijelog i crvenog bibera

          garam masala

          slatka crvena paprika

          turmerik (kurkuma/indijski šafran)

          vegeta sa biberom

(uz ovo savršeno ide francuski peršun koji sam ja poptuno zaboravila uslikati….)