Nekategorisano

Cimet

Iako cimet možete koristiti tokom cijele godine, njegov miris i topli okus nezamljenjiv je tokom zimskih mjeseci.
Cimet je jedan od najpoznatijih začina, spominje se u Bibliji, a korišten je u drevnom Egiptu i to kao napitak, začin, ali i kao sredstvo pri balzamovanju. Visoko je cijenjen što ga je činilo vrijednijim od zlata. Ovaj začin se spominje i u Kini 2 700 g.p.n.e u jednoj od najranijih knjiga o botanici. Njegova popularnost se nastavila i kroz srednji vijek pa je zbog potražnje postao jedna od prvih roba kojom je započela trgovina između Bliskog Istoka i Evrope.

Lat ime:
Cinnamonum verum
Sorte:

Cinnamomum zeylanicum – Cejlonski cimet

Cinnamon cassia (aromatica) – Kineski cimet ili kasija

Opis:

Postoji oko stotinu sorti cimeta (Cinnamonum verum) ali dvije su vodeće sorte: Cinnamonum zeylanicum (Cejlonski cimet) i Cinnamomun cassia (kineski cimet). Cejlonski cimet se naziva još i “pravi cimet”, kineska sorta kao “saigon” cimet i sl.
Ove dvije sorte su poprilično slične, i ako dolaze u prahu teško je primjetiti razliku. Posebno zato što dobavljači često miješaju cejlonski cimet i cassiu, da bi što jeftinije prošli. Ipak, cejlonski cimet je ljepši, bogatijeg slatkastog okusa i svijetlije boje. Cassia je oštrija, peckava i snažnijeg ali manje profinjenog okusa.
Najveća razlika između ove dvije sorte leži u njihovom djelovanju na zdravlje. Cejlonski cimet ima zdravstvene prednosti koje uključuju: regulaciju šećera u krvi, smanjenje bolova želudca, lošu cirkulaciju, antimikrobne aktivnosti, smanjenje lošeg holesterola, pojačavanje funkcije mozga. Cimet je odličan izvor mangana i vlakana i vrlo dobar izvor kalcija.
Sa druge strane, Cassia ima visok nivo kumarina, supstance koja pretjeranim konzumiranjem može dovesti do velikih rizika po zdravlje. Naučna istraživanja su pokazala da male doze kumarina značajno mogu oštetiti jetru i bubrege, te uticati na koagulaciju krvi.
Međutim, ako cimet koristite ponekad i to u vrlo malim količinama onda nije potrebno da vodite računa koji začin kupujete, sve dok vam je bitna aroma. Ako ipak želite riješiti neke zdravstvene tegobe, onda bar potražite cejlonski cimet.

Obje vrste cimeta se dobijaju tako što se guli kora sa grana mlade biljke. Unutrašnjost kore se odvaja, a zatims uši te se pri sušenju oblikuje u pera ili šapiće smeđe boje. Najmanji štapići umeću se u veće i tako dobijamo cejlonski cimet. Kineski cimet se isto tako dobija od kore ove sorte, ali štapići su grublji i veći i zavijenu su na oba kraja.
I sami možete naučiti da razlikujete cejlonski i kineski cimet:

cimet

Čuvanje:

Cimet je dostupan u štapićima i u prahu.Dok se štapići mogu čuvati duže, mljeveni cimet ima jači okus. Ako je moguće, birajte onu vrstu cimeta koja ima deklaraciju i porijeklo, jer ćete jedino tako biti sugurno u kvalitetu.
Cimet treba čuvati u dobro zatvorenoj staklenoj posudi na hladnom, tamnom i suhom mjestu. Mljeveni cimet će zadržati svoju aromu oko 6 mjeseci, dok štapići mogu trajati i godinu dana. Svježinu ćete sačuvati ako ga držite u frižideru.
Korištenje

Cimet je jedan od omiljenih svjetskih začina, a koristi i u slatkim i u slanim jelima :za torte, kolače i pite, kuhano voće, pudinge, hljeb, karije, umake i jela od povrća. Na istoku se dodaje i pri pripremi mesa, a često se nalazi kao sastojak u mješavinama začina.
Slaže se sa: anisom ,klinčićem, kardamomom, korijanderom, kurkumom, đumbirom, muškatnim oraščićem i  kimom.

Posebna upozorenja:
Postoje ljudi alergični na cimet, ali njihov broj je mali, stoga cimet ne spada ua lergene. Nivo prirodnog kumarina u cejlonskom cimetu je vrlo mali i niži od nivoa koji se može naći u Cassia cimetu. Svakodnevna konzumacija Cassia cimeta u velikim količinama može imati ostaviti posljedice na zdravlje. Trudnice trebaju posebno biti oprezne pri konzumaciji cimeta jer može izazvati neželjene kontrakcije.

Slatki krompir (batat)  sa cimetom i đumbirom:
slatkibatat cimet6 čaša slatkog krompira, oguljenog i isjecanog na kockice
1/2 glavice luka, tanko isjecane
4 čehna češnjaka, usitnjenog
1 kašika narendanog cimeta
1/2 kašike cimeta
1/2 kašike meda
1 čaša pilećeg ili biljnog temeljca
so i biber po ukusu

Luk i češnjak usitniti i ostaviti 5 minuta da stoji. Krompir narezati na kocke. Kašiku pilećeg temeljca staviti u tavu i zagrijati na tome dinstati luk oko 3 minute, miješajući. Dodajte češnjak, đumbir, i dalje dinstajte minutu. Dodajte slatki krompir, cimet, med i temeljac. Dinstati na vatri poklopljeno 15 minuta ili dok krompir ne omekša. Začinite solju i paprom.

Pri preuzimanju teksta/sadržaja sa web stranice iftarskimeni.com dužni ste navesti izvor i staviti link na izvorni sadržaj!