VAKTIJA ZA 2022. GODINU ZA BiH

Nekategorisano

Za povratak volje za životom jedite ribu i crveno meso

Podijeli ovaj sadržaj

Dok neka hrana umiruje, postoji i prehrana koja budi na aktivnost, može poticati agresivnije ili pak poticati raspoloženje u kojem su ljudi skloni kretanju, što je poželjno u stanjima bezvoljnosti ili tjeskobe.

Naime, povratak volje za životom i skraćivanje tjeskobnog razdoblja može se postići jedenjem obroka od ribe ili crvenog mesa poput divljači i govedine jer u njima ima mnogo ishodišnih tvari za noradrenalin. Ta se hrana preporučuje u stanju bezvoljnosti da bi se u mozgu pojačala sinteza tog neurotransmitera koji dovodi do aktivnijeg i pozitivnog pogleda na život. Također, kod tjeskobe je često smanjen apetit pa je dobro nadoknaditi gradivne elemente organizma, što su narošito proteini, kojih ima najviše upravo u mesnim obrocima. No, crveno meso treba izbjegavati kod ljutnje jer noradrenalina, koji je pokretač akcije, tada već ima suviše pa ako mu se količina dodatno povećava u organizmu, ljutnja može preći u agresiju.

Bitno je i doba dana u koje ćemo se hraniti pojedinim namirnicama, pa dan treba započeti obrokom na osnovi mliječnih proizvoda, jer se ranim buđenjem osjeća “fiziološka ljutnja našeg organizma”.