Nekategorisano

Toplo mlijeko s medom kao tableta za smirenje

Za četiri osnovne emocije, tugu, sreću, tjeskobu i ljutnju, najodgovorniji su serotonin, dopamin, noradrenalin i GABA, a u njihovoj sintezi sudjeluju enzimi, kao i kod proizvodnje ili sinteze svih hemijskih spojeva u tijelu.

Tjeskoba je emocija koja je blizu tuge, ali je teža od nje, a često su udružene jer se tjeskoba javljam kad se uz tugu osjeća i gubitak volje. Ako se uz to javi i osjećaj ljutnje prema sebi pa ove tri komponente u dužem razdoblju djeluju istovremeno, razvija se depresija koja je postala važan medicinski problem savremenog svijeta. A mora postojati hrana koja potiče nastanak emocija, kažu predstavnici ove nove grane nauke. Tako je nedavno naučno dokazano da toplo mlijeko uz dodatak meda djeluje približno kao blaga tableta za smirenje. A mlijeko neće nikad izazvati ni najmanju ovisnost, što je čest neželjeni efekat hemijskih lijekova za liječenje potištenosti. Također, treba znati da antidepresivi djeluju tek nakon tri sedmice, što je vrijeme potrebno za umjetnu sintezu serotonina u mozgu, dok će mlijeko djelovati već za oko pola sata čim njegove djelotvorne supstance budu apsorbirane iz probavnog sistema.

Pri preuzimanju teksta/sadržaja sa web stranice iftarskimeni.com dužni ste navesti izvor i staviti link na izvorni sadržaj!