Nekategorisano

Šta vam je na jelovniku?

Da li vaša prehrana pravi magnet za bakterije, viruse i ostale mikro pošasti? Istraživanja pokazujub da ono što jedete (ili ne jedete) može igrati važnu ulogu u sposobnosti vašeg imuniteta da vas brani. Prema časopisu Prevention Magazine, evo šta preporučuju naučnici i doktori za ubacivanje u jelovnik.

SVJEŽE ISCIJEĐEN SOK

Jedna čaša tokom doručka dat će vam dnevno potrebnu dozu vitamina C. Dobar je za kožu i imunitet. Neće vam pomoći da se ne prehladite, ali će vam pomoći da se brže oporavite. Izbjegavajte tvornički proizvedene nadomjestke.

ŽITARICE

Ječam i pšenica sadrže razna vlakna s antibakterijskim i antioksidansnim djelovanjem. Dobri su za sprječavanje herpesa, prehlade, pa čak i antraksa. Isto tako pojačavaju imunitet, ubrzavaju zarastanje ozljeda i potpomažu djelovanje antibiotika.

MLIJEKO

Uz ribu, mlijeko je najbolji izbor vitamina D. To je piće koje će vam ojačati imunitet i spriječiti prehlade, tvrdi jedna harvardska studija. Osim toga, mlijeko pospješuje proizvodnju određenih proteina koji imaju sposobnost da ubiju viruse.

JOGURT

Lactobacillus reuteri probiotik je koji pomaže bijelom krvnim zrncima u borbi s infekcijama. Zato je jako dobro konzumirati i jogurt, no pazite šta birate. Mnoge kompanije stave oznaku da se radi o probiotiku, a ustvari se uopće ne radi o tome. Potražite pakovanja na kojima piše da sadrže Lactobacillus acidophilus te Bifidus i L. rhamnosus.

RIBA I MORSKI PLODOVI

Losos, skuša, haringa samo su neke od riba koje sadrže omega – 3 masne kiseline koje poboljšavaju djelovanje stanica namijenjenih za borbu protiv gripe. One također sadrže selen (kojeg ima i u školjkama, rakovima, jastogu, …) koji pomaže stanicama da se obrane od virusa. Neka istraživanja pokazuju da omega – 3 masne kiseline pospješuju protočnost zraka u plućima, te ih štite od prehlade i respiratornih infekcija.

PILEĆA SUPA

Ovaj “lijek” koristi se stoljećima u medicinske svrhe. Piletina tokom kuhanja ispušta aminokiseline čija je struktura slična acetilcisteinu koji se nalazi u lijekovima za bronhitis. Supa također ublažava simptome kašlja i začepljenog nosa. U kombinaciji s lukom i bijelim lukom supa je još efektnija i jača.

LEĆA

Dnevno potrebna doza cinka koji je važan za obnovu ćelija i jačanje imuniteta, nalazi se u jednoj šoljici leće. Cink je veoma važan za bijela krvna zrnca i svako pomanjkanje tog minerala može olakšati posao infekcijama. Pomiješajte ih sa ostalim žitaricama, jogurtom, raznim kašama i učinit ćete sebi mnogo dobra.

TIKVA I SLATKI KROMPIR

Ove namirnice pune su vitamina A koji je ključan u borbi s infekcijama. Osim toga, ukusne su i postoje hiljade recepata koje možete isprobati.

GLJIVE

Sve koje su jestive, poželjne su. Sadrže više od 300 sastojaka korisnih za imunitet koji čine bijele krvne stanice još jačim i agresivnijim u obrani organizma.

Pri preuzimanju teksta/sadržaja sa web stranice iftarskimeni.com dužni ste navesti izvor i staviti link na izvorni sadržaj!