Nekategorisano

Savjeti za zdravu kosu i kožu

Slabljenje kose? Perut? Suha koža? Primijenite ove nježne, prirodne ideje da optimizirate zdravlje kože i kose.

1.    Prevencija opadanja kose
Gubitak kose nije samo muški problem – mnoge žene također pate od opadanja kose. Postoji niz faktora koji mogu igrati ulogu u opadanju kose kod žena:
Štetni učinci tretmana kose hemijskim sredstvima, uvijanje ili peglanje kose, razni lijekovi za giht, artritis, depresiju, srčane probleme i povišen krvni tlak, bolesti štitne žlijezde, nedostatak željeza (nemojte uzimati željezo samoinicijativno jer to može učiniti više štete nego koristi).
Dobra vijest je da promjenama nekih prehrambenih navika možete spriječiti dalje opadanje kose i potaknuti ponovni rast. Pokušajte sljedeće:
Uključite omega-3 masne kiseline u prehranu. Pokušajte jesti losos (poželjan je divlji sa Aljaske), srdele, haringe ili skuše dva ili tri puta sedmično, pospite vašu salatu kašikom mljevenih sjemenki lana ili jedite orahe. Također, dodatak prehrani s omega-6 masnim kiselinama GLA (gama-linolenska kiselina) u obliku ulja crne ribizle ili ulja jaglaca, možete naći u trgovinama zdrave hrane. Budite strpljivi, rezutate ćete vidjeti nakon 6-8 sedmica.
2.    Upaljeni folikuli
Folikulitis je upala folikula, one malene jame u koži iz koje raste kosa. Obično, upalu uzrokuje infekcija stafilokokom ili gljivicama. Nije neobično za folikulitis da se javi na tjemenu, a također se može javiti i na rukama, ispod pazuha ili na nogama.
Hronične kožne bolesti poput ekcema ili dermatitisa su rizko-faktor, kao što je to i dijabetes, uska odjeća, nehigijenski uvjeti, toplina i vlaga. Obični folikulitis se tretira antibiotskim mastima primjenom  na zahvaćenim područjima, a ako je u pitanju velika površina, onda i oralnim antibioticima.
Često pranje šamponom također se preporučuje kako bi se spriječio povratak folikulitisa, a najbolji je šampon od ulja čajevca (Melaleuca alternifolia), jaki antibakterijski šampon koji se može koristiti i za liječenje gljivičnih infekcija na koži.
Kod folikulitisa također omega masne kiseline kao dodatak prehrani su učinkovite.
3.    Perut?
Pahuljice suhe kože na tjemenu mogu biti dosadne, možda i neugodne. Perut mogu uzrokovati ekcem ili seboreja kao i klimatski i genetski faktori, a ne manjak njege kao što mnogi ljudi misle. Postoje jednostavne mjere koje možete poduzeti u liječenju peruti:
Koristite blagi, šampon koji ne suši kožu ili šampon na bazi katrana,  svakodnevno ili svaki drugi dan dok je perut prisutna, a potom dva puta sedmično. Za vraćanje vlage koži i kosi dopunite svoju prehranu uljem crne ribizle ili noćurka. Kao što smo već rekli, oni sadrže GLA kiseline koje stimulišu zdrav rast i obnovu kose i kože. Posjetite dermatologa kako biste bili sigurni da vaša perut nije posljedica bolesti ili infekcije kože.
4.    Lomljivi nokti
Osim što gama linolenska kiselina (GLA) utječe na zdravlje kože i kose, učinkovita je i kod lomljivih noktiju, autoimunih bolesti, artritisa i predmenstrualnog sindroma (PMS). Nažalost, GLA je teško unijeti prehranom tako da bismo se trebali okrenuti dodacima u obliku već pomenutih kapsula ulja jaglaca ili boražine (jednogodišnja biljka porijeklom iz Sirije, a uzgaja se diljem Mediterana).
Nemojte očekivati instant rezultate prilikom uzimanja GLA, traje 6-8 sedmica dok ne primijetite promjene.
5.    Nije neobično za žene da iskuse slabljenje kose, odnosno stanjivanje vlasi koja postaje slaba i lomljiva, naročito kada nastupe hormonalne promjene u toku menopauze. Kako smo već rekli, osigurajte dovoljan unos omega masnih kiselina da biste spriječili isto.
Da zaključimo: Svi navedeni problemi sa kosom, kožom i noktima mogu biti posljedica raznih faktora, ali unos nutrijenata iz lososa, haringe, srdela, crne ribizle, jaglaca, sjemenki lana, oraha mogu biti od pomoći u borbi protiv ovih pojava.

Pri preuzimanju teksta/sadržaja sa web stranice iftarskimeni.com dužni ste navesti izvor i staviti link na izvorni sadržaj!