Nekategorisano

Mikrovalna pećnica – slučajno otkriće

Mikrovalno kuhanje je otkriveno slučajno kada se u nečijem džepu otopila čokolada. Naime, Percy Spencer LeBaron je prolazio pored radarske cijevi i primijetio je da mu se čokolada istopila u džepu.

Da bi se uvjerio u djelovanje radara, testirao je kokice postavljajući ih ispred radarske cijevi – uskoro su počele iskakati po cijeloj sobi.
Spencer je izumio prvu mikrovalnu pećnicu nakon Drugog svjetskog rata iz radarske tehnologije koju je razvio tokom rata. Prva je prodana pod nazivom „Radarange“ 1947. godine, a kompanija Raytheon je kasnije licencirala kao svoj patent za kućnu upotrebu. Kompanija Tappan je prvu mikrovalnu pećnicu za kućnu upotrebu predstavila 1955. godine, ali su ove pećnice još uvijek bile prevelike i preskupe za široku upotrebu. Tek 1967. godine predstavljena je mikrovalna pećnica prilagođena kućnim kuhinjama od strane kompanije Amana.
Rad mikrovalne pećnice se zasniva na principu izlaganja hrane radiovalovima frekvencije 2450 MHz, što je područje mikrovalova. Voda, šećeri, masti i ulja apsorbiraju valove te frekvencije, dok plastika, keramika ili staklo ne apsorbiraju. Mikrovalovi se odbijaju od metal, stoga se metalne posude ne smiju upotrebljavati u mikrovalnoj pećnici jer iskre.

Pri preuzimanju teksta/sadržaja sa web stranice iftarskimeni.com dužni ste navesti izvor i staviti link na izvorni sadržaj!