Nekategorisano

Top 5 namirnica za dobro raspoloženje

Hrana nije samo izvor energije, ona nas čini sretnima i zadovoljnima. Upravo zato mnoge poslovne obaveze započinju ručkom, jer su ljudi opušteni i lakše dolazi do uspješnih dogovora.

Ipak, ne možemo reći da nezdrava hrana pozitivno utiče na naš orgnizam. Ako smo se prejeli nezdravim obrokom, prvo ćemo osjetiti mučninu, a sa njom će doći kajanje i nezadovoljstvo.
Mnoge namirnice sadrže određene sastojke koji se ponašaju kao anti-depresivi, a pritom su jako ukusne što nam donosi duplo zadovoljstvo.
Tamna čokolada je svakako na prvom mjestu. Dokazano je da čokolada sadrži feniletilamin koji popravlja raspoloženje, a također potiče rad mozga i srca te osjetno podiže nivo energije.
Bademi su bogati riboflavinom i vitaminom E, kao i cinkom i manganom što ih čini odličnim antidepresivima.
Banana sadrži tryptophan bjelančevinu koju tijelo pretvara u serotonin , koji nas čini sretnima.
Grejpfrut je bogat vitaminom C, koji je veliki borac protic stresa, ali on je i nezamljenjiv sastojak adrealina koji, kako znamo, stimuliše osjećaj zadovoljstva.
Nedostatak folne kiseline može direktno dovesti do smanjenja serotinina, što vodi u depresiju. Sva sreća pa je tu špinat, poznat po visokom sadržaju folne kiseline, ali i ostalih vitamina i minerala.

Pri preuzimanju teksta/sadržaja sa web stranice iftarskimeni.com dužni ste navesti izvor i staviti link na izvorni sadržaj!