Banana je – bobica

Stablo banane, ustvari nije voće nego je to divovska biljka čiji plod pripada bobicama. Drvo banane proizvodi samo jedan „grozd“ ili „ruku“ ploda koji daje oko 100-400 banana.

Unatoč svom obliku, banana je sterilna, oplodnja među cvjetovima banane se ne dešava. Razmnožavaju se ili iz sjemena ili iz mladica, a neke sorte su nastale umjetnom selekcijom čiji plod ne daje sjemenke i bogat je vitaminom A, B6 i C.

Poznate su još od prahistorije u Aziji, a vojnici Aleksandra Velikog su prvi Evropljani koji su ih upoznali, dok su se na tlo Afrike proširile dolaskom Arapa, te evropskih kolonista koji su je također donijeli i u Južnu Ameriku.
Banana je bogata sastojcima kao što su fruktoza i glukoza, kalij, karoteni (provitamin A), vitamini B-kompleksa, pektin i jabučna kiselina. Dobra je za raspoloženje, budući da sadrži triptofan – aminokiselinu koju naš organizam pretvara u serotonin koji nas opušta i daje osjećaj sreće.

Stručnjaci preporučuju jednu bananu dnevno kao lijek jer je dobar antioksidant i djeluje protiv bakterija i virusa. Kod nekih ljudi banana izaziva alergijske reakcije pa se preporučuje bebama prvi put dati mala kašika kaše od banane kao provjeru da li su alergične.
Kora od banane je, navodno, dobra kao obloga protiv otoka, ujeda komaraca, bradavica i crvenila kože.
Banane ne bismo trebali držati u frižideru ili zamrzivaču jer tako gube hranjive sastojke.

Pri preuzimanju teksta/sadržaja sa web stranice iftarskimeni.com dužni ste navesti izvor i staviti link na izvorni sadržaj!