Nekategorisano

Patlidžan

Iako je faktički voće, patlidžan se uglavnom koristi kao povrće. Porijeklom je iz jugoistočne Azije, ali se uzgaja u cijelom svijetu , a tu su i mnoge različite vrste: sjajne, tamno ljubičaste, male cjevaste azijske vrste itd.

Sve vrste imaju blago dimljen ukus i mesnati spužvasti dio kada je sirov, a veoma mekan kada se skuha.
Sadrži velik postotak vlakana, ima nisku kalorijsku vrijednost, visok procenat kalija, a nizak natrija što ga čini korisnim kod snižavanja pritiska, može se koristiti kao protivotrov kod trovanja gljivama, tečnost koja se izdvoji kada ga posolimo i ostavimo da odstoji pogodnaje kao kupka za noge koje se prekomjerno znoje, bogat je željezom i dobar lijek protiv astme.

Prilikom pripreme, da biste izbjegli mijenjanje boje, sijecite ga neposredno prije kuhanja. Ukoliko ga želite  odgorčiti, isijecite ga, posolite i ostavite da odstoji, mada neke nove sorte nisu gorke pa to više nije potrebno. Pazite kad ga pržite jer upija puno ulja i obavezno ga ocijedite na papirnom ubrusu.

Pri preuzimanju teksta/sadržaja sa web stranice iftarskimeni.com dužni ste navesti izvor i staviti link na izvorni sadržaj!