VAKTIJA ZA 2022. GODINU ZA BiH

Nekategorisano

Klinčić (karanfilčić)

Podijeli ovaj sadržaj

Klinčići su osušeni pupovi tropskog  drveta karanfilovca iz porodice Myrtaceae i koriste se kao začin. U azijskoj, afričkoj i bliskoistočnoj kuhinji se koristi kao začin mesu, kariju i za mesne marinade, ali i za slatka jela kao što su jela sa jabukama, kruškama i sl.

U meksičkoj kuhinji se često koriste sa kimom i cimetom. Smatra se veoma jakim začinom zbog eugenola, hemikalije čiji ukus preovladava (85%), pa je količina koja se koristi u receptima obično mala. Dobro se slaže sa cimetom, vanilijom, bosiljkom i kao neobična kombinacija sa crvenim lukom, limunovom korom, anisom ili biberom.
Kada se upotrebljava kao ljekovita tvar, obično se koristi kao ulje ili prah. Pomaže kod zubobolje i kao uopće dobro sredstvo za higijenu usne šupljine i kod grlobolje. Mješavina ulja od sezama i klinčića pomaže upale uha, a komponente koje isparavaju iz klinčića dobre su za stimulaciju rada mozga, uklanjanju iscrpljenosti, pomažu kod depresije i nervoze i koriste kod pročišćavanja dišnih puteva kod bronhitisa, astme ili bolesnih sinusa.
Da biste provjerili kvalitet klinčića, stisnite ga noktima i ako se pojave eterična ulja klinčić je kvalitetan. Također, možete ih provjeriti stavljanjem u čašu vode, oni koji plutaju uspravno su dobri, a oni koji potonu ili plivaju vodoravno, izgubili su eterična ulja, pa ih nemojte upotrebljavati.