VAKTIJA ZA 2022. GODINU ZA BiH

Nekategorisano

Oprezno sa napicima ako želite omršaviti

Podijeli ovaj sadržaj

Najveća greška u dijetalnoj ishrani je uvrježeno mišljenje da tečne namirnice koje pijemo nisu toliko opasne za gojaznost. Ne upadajte u zamku sa sokovima, kafom i alkoholnim pićima jer vas može iznenaditi koliko oni mogu biti štetni za vaš organizam. Kada bi počeli računati kalorije napitaka koji se ne čine toliko obilnim, shvatili bi da njima veoma brzo možemo nagomilati količinu kalorija a da nismo unijeli namirnice koje su nam zaista potrebne. Naravno, nisu svi napici jednaki, pojedini od njih su dosta korisni ali neki su čak i štetni za naš organizam.

1 .Napitak koji je izuzetno poželjan i zdrav je voda. Ona je važna za dobar metabolizam i obezbjeđuje organizmu minerale: kalcijum, fluid i magnezijum. Pijenje vode svakodnevno, u normalnim količinama nema nikakve neželjene efekte, ali njen smanjeni unos može biti štetan.

2. Kafa i čaj imaju kako štetna tako i korisna dejstva na vaš organizam. Čaj poboljšava imunitet i blagotvoran je kod raznih prehlada, gripa i drugih bolesti. Kafa ima uticaj na smanjenje rizika od nastanka Parkinsonove bolesti kod muškaraca. Međutim, štetna strana čaja i kafe je to što oba napitka sadrže kofein koji nije dobar za organizam ukoliko se unosi u velikim količinama. Kafa još dodatno sadrži i određenu količinu kalorija, koja je možda neznatna, ali u čestoj kombinaciji sa mlijekom ipak osjetna.

3. Mlijeko je zdrav napitak koji je odličan izvor kalcijuma ali i vitamina D. Oni su potrebni za pravilan razvoj kostiju u vašem organizmu. Možete koristiti kako obrano kravlje, tako i sojino mlijeko da bi sebi obezbjedili zdravlje, bez bojazni od gojaznosti. Naravno, treba biti oprezan sa unošenjem kravljeg mlijeka sa visokim procentom masnoće. Mlijeko koje ima 3.5 posto masnoće preporučuje se djeci koja su mlađa od 5 godina. Za sve one starije bolje je opredijeliti se za obrano mlijeko. Ukoliko želite omršaviti, dobro ga je zamijeniti sa sojinim mlijekom.

4. Niskokalorični dijetalni napici koji sadrže vodu i zaslađivače su dobri za zadovoljenje želje za sokovima, ali sa ovim treba biti oprezan. Oni često doode do zavisnosti i pojačane želje za šećerom. Sokovi napravljeni od svježe cijeđenog voća bez dodatka šećera su zdravi, ali i visoko kalorični. Jedna čaša od 2dl ovakvog soka sadrži čak 100/150kalorija. Teško ćete se ograničiti na samo jednu čašu soka, jer su izuzetno ukusni. Ono što je za njih karakteristično je da pošto sadrže malo vlakana ipak je bolje pojesti svježu voćku nego od nje cijediti sok. Sok cijedite samo od onog voća ili povrća koje inače ne volite jesti svježe, pa tako zamaskirane u soku mogu vam obezbjediti vitamine koje inače ne biste unijeli.

5. Ono što mnogi ne znaju da alkoholna pića sadrže dosta kalorija.  Čaša vina od 100ml sadrži čak oko 80kalorija, dok 100ml rakije sadrži i oko 300 kalorija. Sada razmislite koliko čaša nekog alkoholnog pića popijete na nekoj proslavi, a posebno koliko kalorija unesete u jednoj čaši ako alkohol kombinujete sa nekim gaziranim sokom. Pored toga što je alkohol višestruko štetan za vaš organizam, on donosi i veliku količinu kalorija koje nisu hranljive. U ovome je potrebno biti umjeren u svakom slučaju. Dakle, piti jednu do dvije čaše i to ne tako često.

6. Na kraju, za vaš organizam, najšetnija su gazirana pića zbog mogućnosti pojave karijesa, dijabetesa ili čak bolesti želuca jer sadrže izuzetno visok procenat šećera i kiseline. Oni se nikako ne preporučuju, poželjno ih je u potpunosti izbaciti iz upotrebe, a one zaslađene negazirane sokove svesti na minimum. Konzumirati ih samo u izuzetnim prilikama.

Kada bolje analiziramo sve ove naptke, osim vode i mlijeka, shvatamo koliko ih je poželjno izbaciti iz upotrebe. Samo voda i mlijeko imaju izuzetno povoljan uticaj na vaše zdravlje. Ne zavaravajte se konzumiranjem sokova, jer kao što ste vidjeli oni nisu nimalo bezopasni ako želite unaprijediti zdravlje ili omršaviti.