Nekategorisano

Maslačak

Stiglo je proljeće, što znači da će neki od vas zasukati rukave i krenuti u uklanjanje korova koji raste po travnjacima i otvorenim sunčanim prostorima. Nažalost, neki ljudi smatraju i maslačak korovom, pa imam ideju kako ga se riješiti iz dvorišta: pojedite ga!

Svaki dio maslačka je jestiv – lišće, korijen i cvijet. Bogat je beta-karotenom, kalijem, vlaknima, željezom, kalcijem, magnezijem, fosforom, B vitaminima i proteinima. Tokom godina, maslačak je korišten kao lijek u razne svrhe kao što su bubrežni kamenci, akne, visok krvni tlak, gojaznost, proljev, holesterol, anemija, dijabetes itd. To je biljka koja vam dozvoljava slobodu  u potpunosti jer nema poznatih neželjenih interakcija sa lijekovima, neko moguće toksično djelovanje ili kontraindikacije pri korištenju.

Listovi maslačka imaju više beta-karotena od mrkve i više željeza i kalcija od špinata. Najbolje ih je brati u rano proljeće, prije cvjetanja, jer su tad najmanje gorki. Lišće možete pripremiti kao salatu, na pari, dinstano sa bijelim lukom i maslinovim uljem, kao čaj od svježeg ili osušenog lišća.
Cvjetovi maslačka su bogat izvor lecitina. Najbolje ih je brati sredinom proljeća, kada ih obično i ima najviše. Ako im odsiječete zeleni dio, cvjetovi neće biti gorki. Cvjetove, također možete jesti kao salatu, pariti sa drugim povrćem, u kolačima ili domaćem medu.

Korijen maslačka bogat je vitaminima i mineralima. Bogat je, također, inulinom koji može pomoći kod dijabetičara u regulaciji šećera u krvi. Koristi se i u liječenju oboljenja jetre, prirodni je diretik i bogat je kalijem. Skupljajte ga u rano proljeće ili kasnu jesen, a pripremajte tako što ćete ga prokuhati 20-ak minuta i piti kao čaj, zatim ga možete dodati u supu ili kuhano mesno jelo, a ako ga osušite i sameljete dobit ćete zdravu zamjenu za kafu.

Pri preuzimanju teksta/sadržaja sa web stranice iftarskimeni.com dužni ste navesti izvor i staviti link na izvorni sadržaj!