Nekategorisano

Keleraba – bolja sirova nego kuhana

Keleraba potječe iz primorskih krajeva sjevernog dijela Evrope. Pretpostavlja se da je nastala iz stočnoga kupusa koji ima zadebljanu stabljiku.

Kelerabu bi trebalo jesti svježu, jer termičkom obradom gubi vitamin C. Začinjava se sirćetnim i jogurtnim prelivima ili se dodaje sok citrusa. Ako se termički obrađuje, cijeli plod se kuha oko 30 minuta, a isječena 10 minuta. Ona je izdašno povrće za čorbu bilo da je samostalnanili u kombinaciji s drugim korjenastim povrćem. Keleraba će svojim neutralnim i slatkastim okusom upotpuniti razna povrtna jela i variva.

Kelerabu možete peći u rerni tako da prethodno blanširate narezane ploške, a potom zapečete uz dodatak maslaca, vrhnja i sira. Kuhanu, izdubljenu možete puniti povrtnim i ostalim nadjevima pa gratinirati. Za maksimalno iskorištenje nutritivnih prednosti odaberite manje plodove, s cijelim listovima i mekanim plodom, koji imaju i bolji okus, preporučuje izvor Iowa State University Extension.

Zbog velike primjenjivosti i sposobnosti da apsorbira okus ostalih povrtnih namirnica, keleraba je idealna za pripremu vegetarijanskih jela.

Pri preuzimanju teksta/sadržaja sa web stranice iftarskimeni.com dužni ste navesti izvor i staviti link na izvorni sadržaj!