Zanimljivosti i savjeti

Koje namirnice izazivaju neugodan zadah i kako ga neutralisati

Neugodan zadah je čest problem koji se može javiti nakon konzumiranja određenih namirnica. Ovaj problem nije samo neugodan za one koji ga imaju, već može biti i neprijatan za ljude oko njih. Pogledajmo koje namirnice mogu izazvati neugodan zadah i zašto:

Luk i bijeli luk
Luk i bijeli luk su dva sastojka koja su često krivci za neugodan zadah. Ovi sastojci sadrže sulfurne spojeve koji se nakon konzumiranja apsorbiraju u krvotok i izlučuju se putem pluća. Ovo može dovesti do neugodnog mirisa daha. Iako su ovi sastojci ukusni i zdravi, ponekad je najbolje izbjegavati ih ako se planira druženje s drugima.

Kafa i alkohol
Kafa i alkohol su poznati po tome što isušuju usnu šupljinu, što može dovesti do pojave neugodnog mirisa daha. Kafa i alkohol također utječu na proizvodnju pljuvačke koja pomaže u uklanjanju bakterija iz usta. Zato je preporučljivo piti dovoljno vode kada se konzumiraju ove namirnice.

Mliječni proizvodi
Mliječni proizvodi mogu izazvati neugodan zadah zbog visokog sadržaja proteina koji se nakon konzumiranja pretvara u aminokiseline. Ove aminokiseline se zatim razgrađuju u ustima i stvaraju neugodan miris daha. Osim toga, mliječni proizvodi često sadrže i laktozu koja može uzrokovati probavne probleme.

Riba
Riba može izazvati neugodan miris daha zbog svog visokog sadržaja aminokiselina, posebno trimetilamina. Ova tvar se nakon konzumiranja oslobađa u pluća i uzrokuje neugodan miris daha. Ako jedete ribu, najbolje je očistiti usta nakon obroka i piti dovoljno vode.

Crni čaj
Crni čaj može izazvati neugodan zadah zbog visokog sadržaja tanina koji su odgovorni za sušenje usta. Ovo može dovesti do neugodnog mirisa daha. Umjesto crnog čaja, možete pokušati piti zeleni čaj koji ima manje tanina.

Ukratko, postoji nekoliko namirnica koje mogu izazvati neugodan miris daha. To ne znači da ih treba izbjegavati, umjesto toga najbolje je očistiti usta nakon jela, piti dovoljno vode i pridržavati se dobre oralne higijene kako bi se spriječio neugodan zadah. Redovito pranje zuba, korištenje zubnog konca i ispiranje usta vodom ili sredstvima za ispiranje mogu pomoći u održavanju svježeg daha.

Namirnice poput svježeg voća i povrća, niske masnoće i cjelovitih žitarica mogu pomoći u neutraliziranju neugodnog mirisa daha. Jabuke, mrkva i celer su primjeri namirnica koje mogu pomoći u uklanjanju neugodnog zadaha.

Neugodan zadah je čest problem koji se može javiti nakon konzumiranja određenih namirnica. Najbolje je pridržavati se dobre oralne higijene, piti dovoljno vode i konzumirati namirnice koje pomažu u neutraliziranju neugodnog mirisa daha. Ako neugodan zadah i dalje predstavlja problem, posjet stomatologu može pomoći u pronalaženju rješenja.

Izvor: Gastro Vitalis

Pri preuzimanju teksta/sadržaja sa web stranice iftarskimeni.com dužni ste navesti izvor i staviti link na izvorni sadržaj!