Nekategorisano

Med

Pod medom se podrazumijeva gusta, slatka, sirupasta ili kristalasta materija, bijeložute do tamnomrke boje, specifičnog mirisa i ukusa, proizvod pčela medarica. Med potiče od cvijetnih nektara ili drugih biljnih slatkih sokova koje pčele sakupljaju, prrađuju i unose u saće. Naziv med može da nosi samo čist proizvod pčela.

Med se uglavnom sastoji od dva osnovna šećera: grožđanog (dekstroze) i voćnog (fruktoze), zatim trščanog i repinog šećera (saharoze), bjelančevina, etarskih ulja, mineralnih soli, kiselina (najviše mravlje). Kao neki od proizvoda s medom u ishrani mogu se izdvojiti: sokovi, sirupi, kompoti, voćne turšije, jabučni žele, džemovi, kremovi, kolači (suhi i drugi), osvježavajući napici, kokteli, medovina (medno vino), karamele itd. Med se obično koristi kao pomoćno sredstvo u liječenju, odnosno u terapeutske svrhe. Ljekovita svojstva meda zavise od njegovog porijekla, odnosno od koje je biljne vrste sakupljan nektar. Tako na primjer:

Bagremov med ima umirujuće djelovanje.

Kestenov med širi periferne krvne sudove.

Lipov med ima antiseptično i umirujuće djelovanje: koristi se kod bronhitisa i prehlade kao sredstvo koje pomaže iskašljavanju.

Karanfilov med poboljšava rad urogenitalnih organa: koristi se protiv dijareje i za iskašljavanje.

Matičnjakov med se koristi kao sredstvo za umirenje.

Nanin med se najviše koristi kao analgetik, za smirivanje grčeva mišića i kao sredstvo za sprječavanje nadutosti.

Žalfijin med ima antiseptično djelovanje.

Šumski med (medljikovac) djeluje antiseptično, umirujuće i antiinflamotorno (protiv zapaljenja).

Pri preuzimanju teksta/sadržaja sa web stranice iftarskimeni.com dužni ste navesti izvor i staviti link na izvorni sadržaj!

Tags