Nekategorisano

Recept za domaći Plazma keks

Primetivši da se sve češće sintagma “domaća Plazma” pojavljuje u pretrazi na blogu bilo je jasno da je vreme da recept podelim i ovde. Recept za keks koji može stati rame uz rame “Plazmi” (po ukusu, mirisu, krckavosti i strukturi) napisan je na ideju Maje sa bloga Vitkigurman.com gde je kao gostujući blog post po prvi put bio objavljen u aprilu ove godine.

 

“Plazma” keks se proizvodi još od davne 1968. godine i istina je da je mnogo generacija odraslo na njoj, kao što je i bezbroj torti izvajano od nje da se proslave rođendani i godišnjice. Ipak, ovaj emotivni i nostalgični momenat ne menja činjenicu da oni koji vode računa o kvalitetu ishrane danas imaju šta da zamere sastavu keksa. Zamerke prvenstveno idu na račun osnovnih sastojaka: margarina, sojinog lecitina i sojinog brašna.

 

U proteklih 35 godina receptura za Plazmu predstavlja poslovnu tajnu. Predpostavlja se da se ta receptura vremenom menjala i prilagođavala promenama u dostupnosti sirovina, njihovim cenama i promenama trendova u ishrani.

 

Maja je predložila da osmislim recept keksa koji bi bio adekvatna zamena za kupovnu “Plazmu” i koju svako od nas može lako da napravi kod kuće. Ideja je bila da se zanemare prazne kalorije iz šećera i belog brašna – i da se u ovom receptu samo fokusiram na eliminaciju najproblematičnijih sastojaka.

 

Keks koji sam osmislila može stati rame uz rame “Plazmi” po ukusu i mirisu, kao i po krckavosti i strukturi. A sam izgled će zavisiti od vaše bliskosti sa oklagijom :)
Domaci plazma keks

 

Sastojci:

 

  • 35 g šećera
  • 10 ml mleka
  • 25 g mleka u prahu
  • 10 g surutke u prahu
  • 120 g maslaca
  • 350 g pšeničnog brašna
  • 3 kesice vanilin šećera
  • 1/2 supene kašike sode-bikarbone
  • 50 ml vode

 

Korak 1 – Priprema

 

Stavite u šerpicu 15 g šećera i zagrevajte dok se šećer ne rastopi i počne da karamelizuje. Kada je karamelizovan, dodajte 10 ml toplog mleka i mešajte dok se karamelizovani šećer u potpunosti ne rastopi.

 

U drugu šerpicu sipajte 50 ml vode i iseckajte 120 g maslaca. Zagrevajte dok se maslac ne rastopi. Sačekajte da se ohladi (ne potpuno, dovoljno je svega 5 minuta).

 

Korak 2 – Zames

 

U plastičnu činiju u kojoj će se praviti zames sipajte obe primpremljene tečnosti, 350 g pšeničnog brašna, 20 g šećera, 25 g mleka u prahu, 10 g surutke u prahu, 3 kesice vanilin šećera i 1/2 supene kašike sode-bikarbone. Sve to promešajte a onda dobro zamesite rukom. Mesite dok se ne napravi kompaktna blago lepljiva masa.

 

Korak 3 – Oblikovanje

 

Radnu površinu na kojoj se vrši oblikovanje pospite skrobom ili brašnom kako se masa ne bi lepila. Oklagijom istanjite testo, tako da bude kao polovina kupovnog Plazma keksa što je debljina od oko 2 mm.

 

Moji keksići su ispali deblji, ali ko je veštiji sa oklagijom sigurno će dobiti željenu debljinu i oblik.

 

Zatim izaberite čašu sa najširim prečnikom i koristiti je kao modlu. Svaki krug napravljen čašom isecite sa leve i desne strane kako bi dobili oblik keksa na koji smo svi navikli.

 

Isečene ostatke možete peći u tom obliku ili sakupljati pa onda opet premesiti i ponoviti postupak. Tako oblikovane keksiće poređajte u pleh prethodno obložen papirom za pečenje.

 

Korak 4 – Pečenje

 

Ovo je veoma važna faza jer od nje zavisi i boja i struktura finalnog keksa.

 

Ko ima noviju rernu sa opcijom sušenja treba da je iskoristi u prvoj fazi pečenja. Na taj način može verno da se oponaša industrijski način pečenja.

 

Kako ja nisam imala rernu sa ovom opcijom (a većina je nema), opisaću detaljno način pečenja za “običnu” rernu:

 

Predhodno zagrejte rernu na 160 stepena Celzijusa.
U tako zagrejanu rernu stavite pleh sa keksićima i pecite 3 minuta na ovoj temperaturi.
Nakon ta 3 minuta povećajte temperaturu na 250 stepeni Celzijusa.
Pecite na 250 stepeni 16 minuta ili do dobijanja željene boje keksića.
Izvaditi keksiće i sačekati da se ohlade.

 

Korak 5 – Čuvanje

 

Domaći keks kao i kupovna “Plazma” nakon nekog vremena može da omekša i izgubi krckavost. Zato vodite računa da keks ne bude predugo na vazduhu ili u prostorijama u kojima ima vlage i isparenja.
Recept za domaći Plazma keks Zdravi keks

Jelena Smiljković / lisazoid.com

Pri preuzimanju teksta/sadržaja sa web stranice iftarskimeni.com dužni ste navesti izvor i staviti link na izvorni sadržaj!