Telbina – jelo od mlijeka, mekinja i meda

Telbina, brzo jelo koje pozitivno utiče na živce, lijek je za depresiju i probavu, pa je komotno možemo nazvati i prirodnim antidepresivom.

Ječam je jednogodišnja zeljasta biljka, jedna od najpoznatijih i najrasprostranjenijih žitarica koja se u ishrani koristi već hiljadama godina a u narodu slovi kao sredstvo jačanja živaca, kao hrana koja uklanja stres i zamor. Ječam također snižava holesterol u krvi, pomaže funkcije organa za varenje, odstranjuje zatvor, štiti srce i krvne sudove, te preventivno djeluje protiv raka…

Ljekovita svojstva ječma spominju se i u islamskoj tradiciji kada je Poslanik Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, govorio o jelu Telbina: “Jelo Telbina je sredstvo za osvježenje bolesnikovog srca koje mu odnosi dio tuge.” Ovo jelo konstantnim uzimanjem pozitivno utiče na živce, lijek je za depresiju i probavu. Temeljni sastojak ovog jela jeste integralno ječmeno brašno.

Sastojci:

  • 2 kašike ječmenog brašna/barley flour
  • 1, 1/2 šolja mlijeka (ili vode)
  • po želji med

Priprema: 

Jednu šolju mlijeka staviti da prokuha.  U preostalom mlijeku razmutiti ječmeno brašno da ne bude grudvica.
Postepeno sasipati u ključalo mlijeko, konstantno miješajući.
Kuhati na tihoj vatri 10-15 minuta uz često miješanje.

Ohladiti i poslužiti sa medom. Mogu se dodavati i drugi zaslađivači, npr. smeđi šećer.

EVO JOŠ ZANIMLJIVOG SADRŽAJA! -   Kupola od pudinga s jagodama

Pri preuzimanju teksta/sadržaja sa web stranice iftarskimeni.com dužni ste navesti izvor i staviti link na izvorni sadržaj!