Zanimljivosti i savjeti

Zašto su jaja jedna od najzdravijih namirnica?

Jaja su jedna od najčešće konzumiranih namirnica u svijetu, a također su i jedna od najzdravijih. Osim što su ukusna, bogata su hranjivim tvarima koje su ključne za zdravlje i dobrobit tijela. U ovom tekstu ćemo istražiti zašto su jedna od najzdravijih namirnica.

Bogata hranjivim tvarima
Jaja su bogata hranjivim tvarima poput proteina, vitamina B12, D i A, željeza, fosfora i selena. Ona su također izvor zdravih masnoća, uključujući omega-3 masne kiseline. Proteini u jajima su izuzetno kvalitetni i sadrže sve esencijalne aminokiseline koje tijelo ne može proizvesti samo.

Pomažu u održavanju zdravlja srca
Iako jaja sadrže kolesterol, istraživanja su pokazala da umjerena konzumacija jaja ne utječe na razinu kolesterola u krvi i ne povećava rizik od srčanih bolesti. U stvari, bogata su holinom, hranjivom tvari koja pomaže u smanjenju upale i poboljšava funkciju krvnih žila, što može smanjiti rizik od srčanih bolesti.

Pomažu u održavanju zdravlja mozga
Jaja su također bogata holinom, koji je važan za zdravlje mozga i živčanog sustava. Holin pomaže u izgradnji membrana stanica i proizvodnji neurotransmitera koji su ključni za dobro mentalno zdravlje.

Pomažu u održavanju zdravlja očiju
Bogata su luteinom i zeaksantinom, antioksidansima koji pomažu u zaštiti očiju od štetnih slobodnih radikala. Ove tvari također pomažu u smanjenju rizika od dobne makularne degeneracije i katarakte, dvije česte bolesti očiju kod starijih ljudi.

Pomažu u gubitku težine
Jaja su bogata proteinima koji su ključni za održavanje zdrave tjelesne mase. Konzumiranje jaja za doručak može pomoći u smanjenju žudnje za hranom tijekom dana, što može pomoći u kontroli težine.

Ukratko, jaja su jedna od najzdravijih namirnica koju možete uključiti u svoju prehranu. Bogata su hranjivim tvarima koje pomažu u održavanju zdravlja srca, mozga i očiju, kao i u gubitku težine. Osim toga, jaja su ukusna i raznolika, što ih čini lako uklopivima u mnoge recepte. Međutim, važno je imati na umu da je umjerena konzumacija ključna.

Previše jaja može dovesti do prekomjerne konzumacije kolesterola i kalorija, što može povećati rizik od srčanih bolesti i pretilosti. Preporučuje se konzumiranje do jednog do dva jaja dnevno kao dio uravnotežene prehrane.

Također, važno je obratiti pažnju na način pripreme jaja. Kuhana jaja ili jaja pripremljena na pari su zdraviji izbor od prženih jaja, jer ne sadrže dodatne masnoće. Preporučuje se i konzumiranje cijelog jajeta, jer žumanjak sadrži većinu hranjivih tvari, uključujući vitamine i minerale. Važno je i kombinirati jaja s drugim zdravim namirnicama kako bi se osigurala uravnotežena prehrana.

Izvor: Gastro Vitalis

Pri preuzimanju teksta/sadržaja sa web stranice iftarskimeni.com dužni ste navesti izvor i staviti link na izvorni sadržaj!