Nekategorisano

16 boraca protiv starenja

Šparoge
Kao prirodni detoksikator i diuretik šparoga je idealna za „proljetno čišćenje“ organizma. Ova „koplja“ su prepuna vlakana, uključujući inulin – polisaharid koji pomaže probioticima u vašem digestivnom traktu. Šparoge su također veoma dobar izvor vitamina i hranjivih tvari, osobito folne kiseline.

Avokado
Iako je veoma dobar izvor antioksidanasa, vlakana, vitamina C i K i folne kiseline,  avokado je zaradio svoj epitet super-hrane time što sadrži nevjerovatnu dozu oleinske kiseline koja je jako bitna za zdravlje srca. Istraživanja pokazuju da  mononezasićene masti mogu pomoći u snižavanju  „lošeg“ holesterola.
Bosiljak
Bosiljak i menta, koji su iz iste porodice, su „mini kuhinjska apoteka“ koja pored ostalog može pomoći u suzbijanju upala. Budući da se sušenjem ovih biljaka gubi dio hlapljivih ulja, preporučuje se uzimati ih u svježem obliku u vidu čaja ili zamrzavanjem za kasniju upotrebu.
Borovnice
Tamne bobice, a posebno borovnice, su dokazana super-namirnica koja blagotvorno djeluje na mozak, srce i kožu. Istraživanja povezuju  antocijane i flavonoide – prirodne biljne pigmenti voća koji mu daju boju, sa poboljšanjem memorije.
Kafa
Nije samo kofein u vašoj jutarnjoj šoljici kafe odgovoran da se razbudite. Ustvari, kafa je prepuna antioksidanasa koji mogu pomoći umne funkcije. Naravno, ako vas kafa čini nervoznim slobodno je izbacite iz vaše liste super-namirnica ili ju probajte bez kofeina koja još uvijek sadrži antioksidanse.
Tamna čokolada
 Zdravstvene prednosti tamne čokolade su dobro poznate, uključujući poboljšanje zdravlja srca smanjenjm krvnog tlaka i štićenjem crvenih krvnih zrnaca, a sve zahvaljujući antioksidansu flavonoidu koji se može naći u ovom slatkišu. Manje količine tamne čokolade mogu poboljšati vaše raspoloženje. Za maksimalan unos antioksidanasa odaberite čokoladu sa najmanje 70% kakaovca (što tamnjije – to bolje) i to 4 kockice po porciji. Osim toga, tamnu čokoladu možete koristiti u pripremanju mnogih poslastica.
Bijeli luk – češnjak
Bijeli luk, kao i ostali članovi porodice alliuma uključujući luk, vlasac i poriluk, sadrži sumporne spojeve koji  mogu da štite krvne žile i sprječavaju srčani i moždani udar. Istraživanja pokazuju da ovi spojevi također imaju djelotvornu ulogu u borbi protiv raka. Bijeli luk ne morate konzumirati sirov, ali se savjetuje isjeći ili izgnječiti i ostaviti desetak minuta da odstoji prije kuhanja da biste dobili maksimalne zdravstvene prednosti.
Zeleni čaj
Za alternativu kafi  ne treba dalje tražiti od zelenog čaja. To je „zvijezda“ kod prevencije raka, a također je zaslužan za snižavanje krvnog tlaka i smanjenje apetita (kod mršavljenja). Zeleni čaj također može potaknuti vaš imunitet, a ako je previše gorak za vaš ukus, dodajte mu malo limuna, đumbira ili meda, ili ga pak pomiješajte sa malo soka.
Kelj
Zajedno sa kupusom, brokulom, karfiolom i prokulicom kelj dobiva visoke ocjene za borbu protiv bolesti, osobito raka. Kelj je mini „usisivač“ slobodnih radikala koji trčkaraju našim tijelima. Osim toga, kelj je na vrhu ljestvice po količini određenih nutrijenata, posebno vitamina K koji je ključni regulator upale.
Maslinovo ulje
Poznate su prednosti maslina i maslinovog ulja i njihovih mononezasićenih masti  odgovornih za zdravlje srca, ali i spojeva pronađenih u ekstra djevičanskom maslinovom ulju za koje neke studije pokazuju da mogu pomoći u sprječavanju moždanog udara. Osim toga, maslinovo ulje može smanjiti rizik od nekih vrsta raka kao što su rak debelog crijeva i dojke. Konačno, neke nutrijente naš organizam lakše apsorbira kada su kuhani ili posluženi s malo masnoća tako da je sve više razloga da uključimo masline ili maslinovo ulje u naše obroke.
Nar
U nekim kulturama, nar je veoma cijenjen kao „produživač“ životnog vijeka već hiljadama godina i ima izvanredna antiupalna dejstva kao i zavidnu količinu antioksidanasa. Među ostalim zdravstvenim  prednostima, istraživanja pokazuju da konzumiranje nara i soka od nara može sniziti sistolički krvni tlak čime se smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara.
Slatki krompir
Ako je  ova namirnica na vašoj trpezi samo za vrijeme praznika, onda trpe vaš kardiovaskularni i imunološki sistem. Slatki krompir sadrži sastojke koji su poput policajca dispečera koji usmjerava imunološki sistem na proizvodnju stanica koje se bore protiv invazije bakterija te ih trajno isključuju iz organizma. Čak šta više, gomolji su izvor vitamina A , vitamina B6 i kalija, svi koji su povezani sa zdravljem srca, odličan su izvor vlakana, a slatki krompir pomaže regulaciji šećera u krvi unatoč tome što  bi se po njegovom imenu moglo zaključiti drugačije.
Majčina dušica
Timjan je položio „test vremena“ budući da se koristi kao konzervans na Mediteranu. Zaključuje se da majčina dušica sadrži hlapljiva ulja koja imaju antibakterijska i antimikrobna svojstva, te da se pokazala kao neutralizator patogena – uzročnika bolesti, uključujući i neke sojeve Ešerihije koli i stafilokoka.
 Orasi
Orasi su izvrstan izvor za srce zdravih omega-3 masnih kiselina. Osim što smanjuju upalu i visoke razine holesterola koji može soprinijeti srčanim bolestima, omega-3 masne kiseline i druge hranjive tvari u orasima mogu spriječiti gubitak koštane mase ključne u brizi kod starenja, osobito žena. Kada je riječ o omega-3 masnim kiselinama, orasi su optimalan izbor, ali svi orašasti plodovi sadrže razne vitamine i minerale, uključujući vitamin E, kalij, magnezij, kalcij koji potiču cjelokupno zdravlje. Također se pokazalo da hranjive tvari iz oraha podižu nivo serotonina koji  omogućava ne samo zdrav, nego i sretan život.
Divlji losos
Ova masna riba je izvrstan izvor omega-3 masnih kiselina, prepuna je astaksantina (vrsta karotenoida) koji je snažan antioksidant i daje lososu njegovu crvenkastu boju. Ovaj karotenoid je poznat po svojoj sposobnosti da zaštiti oči i zglobove, potakne imunološki sistem  i spriječi bolesti srca i raka. Divlji losos ima veće koncentracije omega-3 masnih kiselina i astaksantina od uzgojenog lososa, ali ako svježi divlji losos nije opcija, konzerviran i smrznut divlji losos su dobre alternative. Odličan je izvor D vitamina presudnog za čvrstoću kostiju i cjelokupno zdravlje.
Jogurt
Iako mozak i srce privlače najviše pažnje kod napora na produženju  zdravog životnog vijeka, ne smijemo zaboraviti ni probavni trakt. Jogurt pomaže u održavanju milijardi dobrih bakterija koje trebamo za pravilno funkcionisanje probavnog trakta. To je presudno, ne samo za probavno zdravlje nego i za naš imunološki sistem. Kad se poremeti ravnoteža bakterija u probavnom traktu, naše tijelo postane osjetljivije na bolesti. Osim toga, korisne bakterije iz jogurta pomažu organizmu razbiti i apsorbirati važne hranjive tvari. Priprema vlastitog domaćeg jogurta ne iziskuje mnogo truda niti troška.

Pri preuzimanju teksta/sadržaja sa web stranice iftarskimeni.com dužni ste navesti izvor i staviti link na izvorni sadržaj!