Nekategorisano

Kako očistiti voće i povrće?

Samo pranje vodom , voća i povrća prije upotrebe često nije dovoljno. To se posebno odnosi na voće koje je teško oprati pojedinačno (jagode, grožđe, borovnice, …).

Jedan od problema prilikom konzumiranja voća i povrća predstavlja čišćenje njihove površine od nečistoće, hemikalija, prašine i mnogih drugih supstanci koje se lijepe po njihovoj površini. Nudimo vam učinkovito i jednostavno riješenje ovog problema.

Potrebno je da uzmete veliku posudu i napunite je vodom. U vodu dodajte jabučno sirće u omjeru 1:10 (npr. na 5 litara vode pola litra sirćeta). Promješajte vodu i sirće, a zatim dodajte voće i povrće. Potrebno je da voda bude sobne temperature. Dakle, ukoliko je voda hladna, ugrijte ju na sobnu temperaturu. Voće i povrće ostavite u ovoj rastopini 10 – 15 minuta. Sve zajedno možete promiješati nekoliko puta. Nakon 10 – 15 minuta izvadite voće i povrće iz rastopine i operite ga čistom vodom.

Primijetit ćete kako je rastvor prljav nakon postupak, jer sve hemikalije i nečistoće ostaju u njemu. Ova metoda može produžiti vijek trajanja lako kvarljivog voća i povrća (npr. jagoda) čak i za nekoliko dana.

NAPOMENA: Ukoliko znate da se radi o jače prskanom voću povećajte količinu sirćeta u otopinu.

Pri preuzimanju teksta/sadržaja sa web stranice iftarskimeni.com dužni ste navesti izvor i staviti link na izvorni sadržaj!