Nekategorisano

Badem – kralj među sjemenkama

Plod badema ima visoku energetsku vrijednost pa može poslužiti kao mala energetska bomba kada nam je najpotrebnija.

U 100 gr. ima 637 kalorija. Zbog visoke energetske vrijednosti i visokog sadržaja masnoće, osobe koje pate od šećerne bolesti ili su u toku dijete za snižavanje tjelesne težine, moraju biti umjerene tako da dnevno mogu uzeti pet do sedam komada badema.

Sjemenka badema bogata je mineralima: kalijem, kalcijem, magnezijem, fosforom, željezom, cinkom i bakrom u tragovima, a od vitamina najbogatiji je vitaminom E, vitaminima B skupine budući da sadrži: B1, B2, B3, B6, dok vitamina C ima u tragovima. No, svakako je najveći udio niacina ili vitamina B3 kojeg u 100 grama sjemenki ima oko 2 grama. Ovaj vitamin smanjuje mali, gusti dio lošeg ili LDL kolesterola koji je odgovoran za nastanak plakova i razvoj ateroskleroze budući da se zadržava na stijenkama krvnih žila i stvara ovapnjenja. Vitamin B3 utječe na metabolizam ugljikohidrata, omogućuje normalnu funkciju probavnog trakta, povoljno djeluje na izgled kože, te na pravilnu funkciju živčanog sistema i mozga. Nedostatak izaziva glavobolje, dermatitis, dijareju, psihičke poremećaje.

Slatki (Amygdalus communis var. dulcis) badem ima učinkovitost kod žgaravice. Tako je primijećeno da prilikom napada žgaravice treba pojesti samo jednu do tri jezgre da bi učinak gotovo odmah bio vidljiv. Ako izaziva iritaciju probavnog kanala ili težu probavu, potrebno je jednostavno ukloniti smeđu koricu, i to tako da se uroni u kipuću vodu.

Sadržaj šećera razmjerno je malen, a prevladava saharoza. Gotovo uopće ne sadrži škrob, pa se često melje u brašno za izradu keksa i kolača za dijabetičare.

Pri preuzimanju teksta/sadržaja sa web stranice iftarskimeni.com dužni ste navesti izvor i staviti link na izvorni sadržaj!