Nekategorisano

Baklava

(recept moje mame!)

I tako već gotovo trideset godina ovo je prizor koji nas dočeka najmanje dva puta u toku godine. Ponekad se desi još po neki put uvijek zbog nekog posebnog razloga, rodi se neko ili se neko oženi pa moja mama dobije zadatak da je napravi. Ukoliko nema tih nepredviđenih veselih trenutaka onda se ovo pravi uvijek tri dana prije Bajrama. Mama kaže da tačno toliko treba da se upije dovoljna količina agde i da sve bude tačno onako kako treba da bude.

Kad smo odlučivali da postavimo ovaj recept javio se jedan jako važan problem. Tradicionalna jela jako rijetko imaju recept kojeg se morate držati kao pravila. Samim tim javio se veliki problem, kako prebaciti osjećaj na papir, a sve zbog onih koji čitaju, kako bi mogli sami napraviti. Trudila sam se na najbolji način da objasnim kako napraviti i uraditi svaki pa čak i najmanji detalj.

Baklava:
70 komada

Tirit:
125 g putera
3 žumanca
oštro brašno po potrebi

Umutiti žumanca i puter, dodavati oštro brašno dok se ne bude mogla formirati loptica koja će se moći narendati na sitnu rendu. Ukoliko se lijepi mnogo slobodno malkice pobrašniti narendanu smjesu.
Dan prije nego što ste odlučili da pravite baklavu, a najbolje je noć prije, zakuhajte tirit, da bi se kratko prosušio u toku noći i sutra bio spreman za korištenje.

Fil:
1,5 kg samljevenih oraha (S obzirom da je vrijeme jako teško i da su orasi obično jako skupi u ovom periodu pred praznike ili su pak gorki i užegli, slobodno možete pomiješati samljevene bademe i lješnjake u ovu količinu. Sa sigurnošću tvrdim da se ukus neće ni sekundice promijeniti!)
500 g šećera
tirit

Orahe, šećer i tirit pomješati da se sve dobro ujednači.

750 g putera

Otopiti puter, ukloniti pjenu. Pustiti da se izdvojeno mlijeko slegne na dno. Ovo je smejsa koju ćete koristiti za posipanje jufki.

Agda
1,5 kg šećera
1 veći limun (narezati na kolutove)
voda (da pokrije količinu šećera)

Kuhati dok smjesa ne postane ljepljiva.

S obzirom da je moja mama tradicionalna i da u ovu kuću nije nikad ušla kupovna jufka, podrazumjeva se da za baklavu također koristimo samo domaće sukane jufke.

gastrofan-342
 

Postupak pravljenja:

•    Rasukati jufke i izrezati krugove veličine tepsije.
•    Na dno tepsije staviti 4 jufke, a svaku posuti sa otopljenim puterom.
•    Na četvrtu jufku početi stavljati smjesu oraha, šećera i tirita. Nastaviti redati tako jufku, otopljeni puter i smjesu oraha, šećera i tirita, pa opet jufku. Sve dok ne dođete do vrha tepsije.
•    Kad ste došli do vrha onda staviti jufku, politi puterom i tako 4 puta. Na posljednju jufku ne stavljati ništa još uvijek.
•    Linijarom izrezati baklavu na pravilne komade. Nakon toga ostatkom putera zaliti kompletnu baklavu.
•    Peći sat vremena na 170-200C u zavisnosti od rerne.
•    Nakon što je pečena zaliti je skuhanom agdom.
•    Pokriti prozirnom folijom, ušuškati u stoljnjak i ostaviti da se postepeno ohladi.

Na kraju sve što trebate jeste da sačekate Nedjelju i degustiranje baklavice počinje!

Pri preuzimanju teksta/sadržaja sa web stranice iftarskimeni.com dužni ste navesti izvor i staviti link na izvorni sadržaj!