Nekategorisano

Buhtla sa sirom

Potreban materijal:

 

Tijesto:

500 g glatkog brašna 

40 g kvasca 

60 g šećera u prahu 

80 g maslaca 

2 jaja 

1 žumance

1,25 dl mlijeka  

malo soli

korica 1/2 limuna

 

Nadjev:

300 g svježeg kravljeg sira 

1 vrećica pudinga od vanilije 

100 g grožđica 

naribana korica 1 limuna  

šećer u prahu

maslaca za mazanje

 

Priprema:

 

U mlakome mlijeku rastopiti kvasac pa ga s malo prosijanog brašna lagano umijesiti. Površinu posuti brašnom, pokriti i staviti na toplo da se diže. Preostalo brašno i šećer u prahu zajedno prosijati. Razmutiti omekšali maslac, jaja i žumance. Kada se na površini pokažu grube pukotine pridodati kvascu sve preostale sastojke i umijesiti glatko tijesto. Tijesto staviti  na toplo da se diže 1/2 sata. 

Izmiješati kravlji sir, puding od vanilije (prašak), limunovu koricu, grožđice i šećer u prahu. Na brašnom posutoj radnoj površini dignuto tijesto izvaljati 5 mm debelo. Kalupom promjera 7 cm izrezati krugove. S tijesta ukloniti brašno pa pomoću vrećice bez tuljca na sredinu krugova rasporediti malo nadjeva. Oblikovati okruglice pazeći da krajevi tijesta dobro prijanjaju jedan uz drugi. U manjoj zdjelici zagrijati maslac pa svaku okruglicu kratko uvaljati u masnoću. Potom je dobro ocijediti i složiti u prikladan oblik gusto jednu do druge, pazeći da spoj tijesta uvijek bude prema dolje  Ovako složene buhtle staviti na toplo mjesto da naraste približno za pola svoje visine. 

Kolač peći u pećnici zagrijanoj na 200 stepeni  oko 30 minuta, da dobiju lijepu zlatno žutu boju.   Pečene buhtle izvaditi iz pećnice, kratko ohladiti pa tek potom izvaditi iz oblika i pustiti da se ohlade do kraja. 

 

Pri preuzimanju teksta/sadržaja sa web stranice iftarskimeni.com dužni ste navesti izvor i staviti link na izvorni sadržaj!