VAKTIJA ZA 2022. GODINU ZA BiH

Nekategorisano

Riješite se glavobolja na prirodan način

Podijeli ovaj sadržaj

Umjesto da svaki put kad osjetite glavobolju posežete za tabletom, probajte sa ovim prirodnim lijekovima. Njihova učinkovistot dokazuje da olakšanje možete naći i bez tableta.

Tenzijska glavobolja
Ovo je ujedno i najčešči oblik glavobolje. Osjećate kao da obruč steže vašu glavu. Ova vrsta glavobolje izazvana je kontrakcijom mišića koji pokrivaju lobanju i bol se proteže od jednog uha do drugog. Uzrok glavobolje je stres i nedostatak sna.

Ulje paprene metvice
Nanesite ovo ulje na kosu i polako masirajte. Ulje stvara osjećaj hlađenja koji opušta mišiće u vašoj glavi i vratu.
Čaj od đumbira
Čaj od đumbira smanjuje upalu mišića za isto vrijeme koje bi trebalo i aspirinu da djeluje.

 

 “Cluster” glavobolja
Ovu glavobolju karakteriše intenzivna probadajuća i nepodnošljiva bol. Javlja se sezonski i čsto je praćena curenjem iz nosa i groznicom. Najčešće se pojavljuje zimi zbog promjene temperature.

Capsaicin krema
Glavni sastojak ove kreme je kajenska paprika (vrsta čili paprike). Nanesete malu količinu kreme na unutrašnjost nosnice one strane u kojoj osjećate bol. Krema djeluje tako da blokura signale boli.

 

Migrena
U početku je bol pulsirajuća i ograničena je na jednu polovicu glave te uzrokuje osjetljivost na zvuk i svijetlo, a kod nekih osoba i mučninu. Migreni su sklonije žene nego muškarci.

Hrizantema
Kliničkim studijama je dokazano da ova biljka iz porodice suncokreta pokazuje učinkovitost u liječenju migrene. Smanjuje upalu koja stvara pritisak na živce i pomaže izličenju migrene.
Akupresura
Akupresura se koristi već hiljadama godina u Kini kao pomoć kod opuštanja i za liječenje bolesti. Stavite prst u udubljenje između prvog i drugog nožnog prsta i čvrsto pritisnite 3-5 minuta kako bi ublažili simptome migrene.

 

(Dr.Oz Show)