Nekategorisano

Cjelovite žitarice

Cjelovite žitarice su odličan izvor vlakana i obično sadrže nizak postotak masnoća. Stručnjaci savjetuju da je preporučeno obogatiti svoj dnevni jelovnik bar jednim obrokom cjelovitih žitarica.

Žitarice su sjemenke određenih biljaka, a sjemenka se sastoji od tri dijela: mekinja, endosperme i klice, što sve zajedno sadrži vrijedne hranjive tvari koje igraju važnu ulogu u našoj prehrani.
Postoje mnoge vrste žitarica kao što su pšenica, riža, zob, ječam, kukuruz, riža, divlja riža, kao i pseudožitarice kao heljda. Možemo ih naći cjelovite ili rafinirane. Cjelovite sadrže sva tri dijela sjemenke.
Rafinirane su one žitarice kojima su uklonjene klice i mekinje kao što je riža, bijelo brašno i griz, a to rezultira gubitkom vlakana, vitamina i minerala. Neke rafinirane žitarice su obogaćene vitaminom B čime se djelimično vrati izgubljeno, ali to još uvijek nije dovoljno da se dostigne vrijednost cijelog zrna.

Cjelovite žitarice su izuzetno važne za naše zdravlje, stoga nije na odmet potruditi se da svakog dana unesemo bar polovinu cjelovitih žitarica od ukupne količine žitarica koju unosimo, birajmo žitarice koje sadrže nižu količinu šećera, masti i soli, obavezno pročitajmo naljepnicu na proizvodu kako bismo se uvjerili da su prvi sastojci koji su navedeni neke od cjelovitih žitarica.

Pri preuzimanju teksta/sadržaja sa web stranice iftarskimeni.com dužni ste navesti izvor i staviti link na izvorni sadržaj!